Wonen in een voormalige school
Logo culemborgsecourant.nl


<p>&nbsp;De prinses Margrietschool werd sfeervol verbouwd. (foto; Eric Jansen)</p>

 De prinses Margrietschool werd sfeervol verbouwd. (foto; Eric Jansen)

(Foto: Eric Jansen)

Wonen in een voormalige school

Sinds 2001 wonen Jojanneke Plantenga en Peter van der Veer in de voormalige Prinses Margrietschool aan de Ridderstraat. Hoe is het om het gebouw te wonen en wat is er in hun huis nog merkbaar van de school?

Culemborg - In 1928 was de officiële opening van de ‘Christelijke Fröbelschool’; een kleuterschool op gereformeerde grondslag. In twee lokalen op de begane grond leidde juffrouw de Hoog met een collega de twee kleuterklassen, met in totaal ongeveer 50 kinderen. Na de oorlog veranderde de school in ‘Prinses Margrietschool’. Juffrouw de Hoog werkte er tot 1956. De school bestond tot 1982, waarna er zich een peuterspeelzaal vestigde.

Verbouwing

Plantenga en van der Veer vertellen dat er sprake was van veel achterstallig onderhoud toen zij het pand kochten. Ze konden met hun aannemer toen nog niet vermoeden dat de verbouwing uiteindelijk bijna een jaar zou gaan duren. Zo bleken de vloeren van de twee leslokalen verrot en moest alle elektriciteit in het gebouw vervangen worden. Boven waren twee kleine appartementjes uit de jaren ’50 waar de juffen destijds woonden; ook die dienden verbouwd te worden.

Het grootste probleem bleek echter dat het gebouw nog was aangesloten op een beerput. Aanleg van de riolering was een proces wat maandenlang duurde. Plantenga en van der Veer behielden het vertrouwen dat het gebouw toch was te veranderen in een aantrekkelijke woning. Daarvoor moesten zij met hun kinderen wel eerst maandenlang alleen boven en zelfs een tijdje op de gang wonen.

Ontmoeten

Wie het huis binnenkomt, ziet hoe vroeger en nu elkaar ontmoeten. De gang van 15 meter lang met originele stenen vloer doet nog sterk denken aan de schoolfunctie. Er hangt nog een gedeelte van de kapstok die de kinderen vroeger gebruikten. De twee lokalen aan de gang zijn verbouwd tot een mooie woonkamer en keuken. De ruimtes zijn even groot: zeven meter lang en breed en vier meter hoog, wat destijds de bouwvoorschriften voor lokalen waren. In beide ruimtes bevindt zich ook nog een origineel raam, waarmee de leerkrachten de kinderen op de gang in de gaten konden houden. Ook boven is het verbouwd en bevinden zich nog vier kamers. De voormalige speelplaats van 50 meter lang met grote zandbak is veranderd in een mooie tuin.

Met een oppervlakte van duizend kubieke meter wonen Plantenga en van der Veer er heerlijk. Plantenga: "Het is een gezellig en aantrekkelijk huis op een unieke locatie, vooral ook door het uitzicht op de kerk." Van der Veer: "Het huis ligt in een rustige straat, je hoort hier weinig van de stad. In het begin belden er weleens mensen aan, die nog op de voormalige school hadden gezeten."

Eric Jansen

Het gebouw bleek nog aangesloten op een beerput

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden