'Een mens is meer dan seksualiteit'
Logo culemborgsecourant.nl


<p>Johan Verweij in Culemborg (foto: Fleur van Eeuwijk).</p>

Johan Verweij in Culemborg (foto: Fleur van Eeuwijk).

(Foto: )

'Een mens is meer dan seksualiteit'

Negentien jaar geleden is Johan Verweij uit de kast gekomen. Het was voor hem, mede door zijn geloof, geen gemakkelijke keuze. Om mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt te laten zien dat ze niet de enige zijn, heeft hij het afgelopen jaar twee boeken geschreven. Hij hoopt dit jaar andere mensen te blijven helpen. ‘’Het leven is niet alleen pakken wat je pakken kan. Maar ook dingen geven die je zelf hebt geleerd.’’

Culemborg – De 34-jarige Johan heeft een intensief jaar achter de rug. Hij schreef twee boeken waarin hij zichzelf kwetsbaar heeft opgesteld. ‘’Ik heb dit jaar echt als een achtbaan beleefd, maar wel op een goede manier. Ik merk dat ik een ander mens ben geworden. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt omdat ik trouw aan mezelf ben gebleven.’’

Boeken uitbrengen

Vorig jaar maart bracht hij het boek ‘Het roze schaap’ uit. Dit boek ging in op Johan zijn verhaal en ervaringen rondom homoseksualiteit. Het tweede boek ‘Ongelovige Thomas’ volgde een paar maanden daarna. In verschillende columns vertelt hij wat het geloof met hem heeft gedaan en hoe het geloof naar de achtergrond is vervaagd. Daarbij gaat hij ook in op nog andere onderwerpen waarover hij veel te vertellen heeft. "Tijdens dit boek ben ik mezelf wel echt tegengekomen. Kwetsbaarheid is daarin mijn kracht geweest. Veel mensen herkennen zich in mijn verhaal en dat maakt veel bij hen los."

Andere kijk op het geloof

Door het schrijven van het laatste boek, heeft Johan een andere kijk op het geloof gekregen. "Ik ben groot gebracht met het feit dat als ik God zou verlaten ik alleen maar ellende zou krijgen. Mensen negeerden me toen ik uit de kast kwam en deden alsof ik niet meer bestond, dat was toen best lastig. Nu merk ik dat ik een leuker leven krijg en dat er meer is dan hetgeen waarmee je bent opgegroeid. Dat heb ik ervan geleerd en daar verwonder ik me nog steeds over."

Mensen blijven helpen

Het afgelopen jaar heeft Johan als één groot avontuur gezien. In het nieuwe jaar hoopt hij dit avontuur te kunnen voortzetten en daarbij trouw aan zichzelf te blijven. "2020 was een mooi jaar waarin ik veel heb geleerd en waarin ik de regie van mijn eigen leven heb gepakt. Tegelijkertijd realiseer ik me dat er meer is dan religie en seksualiteit. Er zijn nog zoveel meer interessante onderwerpen die me aanspreken en die wil ik komend jaar nader onderzoeken. Misschien wel in de vorm van een nieuw boek."

Daarnaast wil hij blijven doen wat hem gelukkig maakt. ‘’Dat vind ik heel erg belangrijk. Ook wil ik andere mensen helpen en gelukkig maken. Dat idee past bij mijn missie die ik in het leven heb.’’ Johan heeft geen specifieke doelen voor ogen in 2021 omdat hij dan de regie vreest kwijt te raken. "Ik wil me blijven verwonderen over wat er gebeurd en dat ik daarbij nog iets kan toevoegen aan de wereld. Dat is dan toch wel een doel wat ik voor ogen heb", lacht Johan.

Fleur van Eeuwijk

''Dit jaar heb ik als een achtbaan beleefd''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden