‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes‘ in woord en beeld
Logo culemborgsecourant.nl


<p>Tot 10 december worden kunstwerk van Bart Ensing en gedicht van Ria van Koppen op de Varkensmarkt in Culemborg verlicht om de oproep van Orange Culemborg onder de aandacht te brengen.</p>

Tot 10 december worden kunstwerk van Bart Ensing en gedicht van Ria van Koppen op de Varkensmarkt in Culemborg verlicht om de oproep van Orange Culemborg onder de aandacht te brengen.

(Foto: )

‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes‘ in woord en beeld

Woensdag 25/11 heeft burgemeester Gerdo van Grootheest het startsein gegeven voor de actieweek ‘Stop het geweld tegen vrouwen en meisjes’ van bewonersinitiatief Orange Culemborg. 

Culemborg - Tot donderdag 10 december is op de Varkensmarkt een gedicht van stadsdichter Ria van Koppen én werk van de Culemborgse kunstenaar Bart Ensing te zien. Overdag is het een beetje zoeken, zo hoog in de boom, maar ’s avonds worden de oranje handjes in het kunstwerk helder verlicht. Vanwaar deze oranje handjes en waarom worden kunstwerk en gedicht ’s avonds verlicht?

“Je moet wel goed kijken om precies te zien wat ik verbeeld heb. In het midden zit één voorovergebogen figuur (rood), de handen beschermend boven het hoofd. En daaromheen veel figuren (geel), die een oranje hand opsteken. Deze oranje handjes staan symbool voor het logo van Orange Culemborg dat heel duidelijk aangeeft waar dit kunstwerk om draait: stop geweld tegen vrouwen en meisjes! In het kunstwerk komen vele handjes terug, want hier zijn vele handen nodig. Ik hoop dat het kunstwerk helpt om over (huiselijk) geweld te praten en het onderwerp bespreekbaar te maken”, zegt Bart Ensing.

Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en maar liefst driekwart van alle vrouwen en meisjes maakt zelf seksuele intimidatie mee. Tot 10 december vertellen zo’n 16 Culemborgse ambassadeurs op Facebook waarom zij geweld tegen vrouwen en meisjes op de agenda willen zetten.

Alle acties van Orange Culemborg staan in het teken van de kleur oranje, omdat deze kleur de glorende hoop van de dageraad symboliseert en daarmee van een wereld zonder geweld. Bewonersinitiatief Orange Culemborg is blij met de financiële ondersteuning van het Cultuurfonds en DeurDesign Culemborg. En we zijn dankbaar dat Ria van Koppen en Bart Ensing in woord en beeld zo goed laten zien waarom het in deze actieweken gaat: stop geweld tegen vrouwen en meisjes!

Juist in deze Corona-tijden doen wij een beroep op iedereen om extra alert te zijn. Want helaas beschermt een gedeeltelijke lockdown niet tegen huiselijk geweld. Bel 0800 2000 als je zelf hulp nodig hebt of als je geweld vermoedt en bel 112 bij noodgevallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden