Logo culemborgsecourant.nl


<p>De vrouwen van Orange Culemborg. Vlnr: Conny de Laat, Karin Wijkmans, Josefien Rooks, Bettie Voordouw en Jeanette Slootbeek (niet op de foto: Valentina Gomes).<br> (foto Conny de Laat)</p><p>&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;&hellip;</p>

De vrouwen van Orange Culemborg. Vlnr: Conny de Laat, Karin Wijkmans, Josefien Rooks, Bettie Voordouw en Jeanette Slootbeek (niet op de foto: Valentina Gomes).
(foto Conny de Laat)

…………………………

(Foto: )

Kunstwerk kleurt Varkensmarkt oranje

Op woensdagavond 25 november start Orange Culemborg een 16-daagse actieperiode in Culemborg. Dit jaar zal een kunstwerk van de Culemborgse kunstenaar Bart Ensing op de Varkensmarkt oranje kleuren. 

Culemborg - Ook is daar een gedicht van onze stadsdichter Ria van Koppen te lezen dat zij speciaal voor deze gelegenheid schreef. In het kunstwerk is het logo van Orange Culemborg, een oranje handje, duidelijk zichtbaar, als oproep aan iedereen dat geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en maar liefst driekwart van alle vrouwen en meisjes maakt zelf seksuele intimidatie mee. Op initiatief van de Verenigde Naties vinden van 25 november t/m 10 december wereldwijd activiteiten plaats om geweld tegen vrouwen en meisjes op de agenda te zetten. Acties die in het teken staan van de kleur oranje, omdat deze kleur de glorende hoop en de dageraad symboliseert van een wereld zonder geweld.

Orange Culemborg bestaat uit 9 vrouwen van verschillende achtergrond en pluimage. Samen zetten zij zich via het bewonersinitiatief Orange Culemborg in om het onderwerp ‘geweld tegen vrouwen en meisjes’ onder ieders aandacht te brengen. Na vandaag start ook de facebook-campagne waarbij 16 ambassadeurs uit Culemborg zich tegen (huiselijk) geweld uitspreken. Juist in deze Corona-tijden doen zij een oproep om extra alert te zijn. Want helaas beschermt een lockdown niet tegen huiselijk geweld.

Bel 0800 2000 als je zelf hulp nodig hebt of geweld vermoedt en bel 112 bij noodgevallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden