Logo culemborgsecourant.nl


Yana van Walderveen uit Tricht is een van de deelnemers van het project van Present waarbij jong en oud met elkaar in gesprek gaan.
Yana van Walderveen uit Tricht is een van de deelnemers van het project van Present waarbij jong en oud met elkaar in gesprek gaan. (Foto: )

Jong en oud met elkaar in gesprek

In het begin van de coronatijd belde Yana (13) twee keer per week naar mevrouw Bosman (80) voor een praatje. Beiden hadden zich aangemeld voor het het project "Ouderen en jongeren met elkaar in gesprek" van Present West-Betuwe. Bijna twee maanden hielden ze contact. "Het was best wennen om persoonlijke gesprekken te voeren met een vreemde."

Culemborg - Ze hebben elkaar vanwege coronaperikelen nog steeds niet in levende lijve ontmoet, de jonge scholiere Yana van Walderveen uit Tricht en de oudere Wil Bosman uit Culemborg. Videobellen was geen optie voor Wil, want, zo zegt zij, "Ik hoef mezelf niet zo nodig in beeld te zien. Weleens gedaan hoor, maar ik begin er niet meer aan. Voor mij ook geen ZOOM of social media." Wereldvreemd is de gepensioneerde leerkracht echter niet, maar ze vindt haar leven al enerverend genoeg. Veertig jaar werkte ze als 'juffrouw Bosman' in het basisonderwijs, waarvan 25 jaar in Buren. Tegenwoordig is ze mantelzorger voor haar dementerende echtgenoot en daarnaast is ze actief bij verschillende cliëntenraden. Alhoewel haar bezigheden buitenshuis nu al een tijdje stil liggen, voelt ze zich zeker niet geïsoleerd, benadrukt ze.

Motivatie

Yana raakte bij het project betrokken via de tienerclub van de hervormde kerk in Tricht. "We komen elke twee weken samen op zaterdagavond en daar werd het dit initiatief besproken. Het leek me nuttig, want vanwege corona hebben veel ouderen nu veel minder sociale contacten. Ik vond het ook interessant omdat je over andere dingen praat dan normaal, dingen waar ik het met mijn eigen opa en oma eigenlijk nooit over heb." Zeven jongeren van 11 tot 14 jaar uit de tienerclub meldden zich uiteindelijk aan. Wil Bosman, de gesprekspartner van Yana, werd benaderd door Elk Welzijn. Voor Wil was het doel van de telefoontjes minder duidelijk: "Ze zochten nog deelnemers en ik wilde best meedoen, maar ik ben niet eenzaam of zo. Oud ja, en een beetje krakkemikkig, maar zeker niet zielig."

Gespreksstarter

Om het gesprek tussen de twee onbekenden een beetje op gang te helpen, kregen de jongeren een lijst met vragen over onderwerpen als familie, werk en het leven van jongeren vroeger en nu. Yana: "Die vragen waren vooral in het begin fijn, want toen vond ik het nog best spannend. Later ging het makkelijker omdat we wat meer over elkaar wisten." Ook voor mevrouw Bosman was het even wennen, zo'n vragenlijst. "Die gesprekken waren best gezellig, maar maar het bleef ook een beetje oppervlakkig. Nu kun je van iemand van haar leeftijd waarschijnlijk ook niet verwachten dat ze de diepte in gaat. Bovendien was ik zelf ook voorzichtig met mijn mening over onderwerpen die gevoelig zouden kunnen liggen." Het advies was om de gesprekjes maximaal een half uur te laten duren en dat was voor dit koppel ook ruim voldoende. Yana: "Ik zou het graag nog een keer doen als ik daar iemand mee kan helpen!"

Corien Remijn

"Ben wel oud, maar zeker niet eenzaam hoor"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden