Logo culemborgsecourant.nl


Foto:
aangeboden door Ziektevrijleven.nl

Hoe wordt diabetes type 2 veroorzaakt?

Inmiddels hebben al meer dan een miljoen mensen gehoord dat ze diabetes type 2 hebben. Dit is een aandoening die dus al veel personen heeft gegrepen met alle gevolgen van dien. Diabetes type 2 kan namelijk desastreuze effecten hebben op je gezondheid. Het is dan ook zeker essentieel om te voorkomen dat je last krijgt van deze ziekte of om het juist om te keren en te genezen van diabetes type 2. Er zijn veel oorzaken van diabetes type 2. In dit artikel worden een paar oorzaken die veel voorkomen, terwijl ook wordt uitgelegd wat je er tegen kunt doen.

Koolhydraatbron

Eén van de diabetes type 2 oorzaken gaat over de kwaliteit van de koolhydraten die je binnen krijgt. Als je bron van koolhydraten groente en bonen zijn dan is het namelijk zo goed als onmogelijk om diabetes type 2 te ontwikkelen. Niet alleen de hoeveelheid suikers en koolhydraten die je eet zijn dus belangrijk, maar ook de koolhydraatbron. Als je slechte koolhydraten eet dan zul je meer risico lopen op diabetes type 2. Wanneer een koolhydraatbron goed of slecht is, valt lastig te zeggen. In principe kun je de goede en slechte koolhydraten herkennen aan de hoeveelheid vezels die er in zitten. Vezels geeft stevigheid aan planten, je moet erop kauwen om het op te kunnen eten. Hoe meer je moet kauwen, hoe beter de koolhydraatbron is over het algemeen. Een wortel geeft je dus goede koolhydraten, terwijl vla juist een slechte koolhydraatbron is.

Medicijnen

Helaas kun je niet altijd de oorzaken van diabetes type 2 in eigen hand hebben. De ziekte kan namelijk ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen. Dit kan zowel op een directe als op een indirecte manier gebeuren. Corticosteroïden doen het op een directe wijze. Dit zijn dus middelen die diabetes type niet alleen kunnen veroorzaken, maar ook verergeren. Ze worden vaak gegeven tegen ontstekingen en zitten onder meer in prednison. Dit medicijn kan gegeven worden bij astma, MS, kanker en meer ziekten. Corticosteroïden zorgen er helaas voor dat je lichaam insuline-resistent wordt. Hierdoor zal je lichaam minder gevoelig worden voor de hoeveelheid insuline in je bloed. Je lijf werkt daardoor niet meer naar behoren, waardoor je bloedsuikerspiegel zal stijgen.

Bewegen

Daarnaast zal ook de verbranding van het eten invloed hebben op diabetes type 2. Hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans is dat je diabetes type 2 zult ontwikkelen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ziektevrijleven raadt je dan ook aan om voldoende te bewegen en te sporten. Dit is zo belangrijk omdat je tijdens het bewegen suikers zult verbranden. Daarnaast zal het ook je insulinegevoeligheid verhogen. Natuurlijk wist je al wel dat het gezond is om te bewegen, maar dit is dus al helemaal het geval om diabetes type 2 te voorkomen. Door te sporten zorg je ervoor dat je suikerspiegel niet te hoog wordt, terwijl het bewegen ook als resultaat zal hebben dat je je insulinegevoeligheid zult verhogen. Hierdoor hoef je dus weer minder insuline aan te maken. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden