Logo culemborgsecourant.nl


<p>Diny van Baal met dochter Denise in Culemborg. Diny (78) maakte zelf mondkapjes voor de hele familie.</p>

Diny van Baal met dochter Denise in Culemborg. Diny (78) maakte zelf mondkapjes voor de hele familie.

(Foto: Corien Remijn)

Twaalfjarige vraagt onze medewerking

Mondkapjes. Gebruik je ze wel, niet of af en toe? Is het onzin of juist noodzakelijk? Uw verslaggever vroeg het aan Culemborgers van verschillende leeftijden.

"Ach, het went, zo'n mondkapje. Die papieren dingen moet je wel na vier uur weggooien en die stoffen kapjes moet je elke dag wassen." Dimer (12) uit Culemborg weet er opvallend veel van. Hij behoort zelf tot een risicogroep en gebruikt op drukke plaatsen dan ook consequent een mondkapje. "Ik zit net op de middelbare school en daar is het alleen verplicht als je rondloopt, maar niet op het schoolkamp. Ik ben dit jaar op vakantie naar Italië geweest en daar zijn ze veel strenger. Dat vind ik eigenlijk beter." Zijn vriend Jesse (11) zit in het laatste jaar van het basisonderwijs en vertelt: "Bij ons op school hoeft niemand een mondkapje op, maar we moeten wel anderhalve meter afstand houden van de leraren." Ook Jelle draagt vaak een mondkapje: "Het is echt nodig. Eerst vond ik het ook wel cool, maar nu draagt iedereen zo'n ding."

Soorten en maten

Het is een regenachtige zaterdagmiddag, het is vrij rustig in het centrum van Culemborg. Toch dragen vrijwel alle volwassenen in winkels een mondkapje, ook waar dat niet verplicht is. De variatie is groot: we zien papieren wegwerpmaskers, stoffen kapjes, synthetische exemplaren in strak design en een zelfs een colletje van stretchstof dat over de neus getrokken kan worden. Diny van Baal (78) maakt de stoffen mondkapjes zelf: "Ik vond het patroon op internet en heb ze voor de hele familie gemaakt. Het is nu wel even genoeg geweest." De meeste Culemborgers houden het rustig: kunstzinnige ontwerpen komen we niet tegen. Wel draagt een deel van het personeel van winkels en terrassen een opvallend gelaatsscherm met hoofdband: "Hierdoor kunnen klanten ons gezicht zien en het ademt makkelijker. Het is goed te doen, we hoeven ze alleen op als we rondlopen."

Gedoe

Alhoewel de gemiddelde Culemborger zich goed aan de adviezen lijkt te houden, klinken er ook andere geluiden. Een jonge vrouw die zonder mondkapje in een kassarij staat, zegt: "Ik vind het onzin, want zo'n kapje helpt toch niet." Een oudere dame die buiten op een terras zit, heeft een medische reden: "Ik heb astmatische bronchitis en ik krijg het ontzettend benauwd van zo'n kapje. Daarom ga ik ook niet meer naar clubjes en heb mijn vrijwilligerswerk opgezegd." Yannick en Mijke, twee bevriende jonge studenten hebben besloten om in elkaars gezelschap "het risico maar te nemen." Bij Yannick geldt die afspraak zelfs voor alle contacten binnen zijn familie. "Ook opa en oma zijn het er mee eens, ondanks hun leeftijd. Ze willen ons kunnen zien en knuffelen." Brildragers hebben hun eigen probleem: condens. De anticondensspray van de opticien is uitverkocht, maar we krijgen wel een tip: "Maak de glazen elke dag met handzeep schoon, dan komt er een beschermlaagje op."

Corien Remijn

"Opa en oma willen ons blijven zien en knuffelen"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden