Logo culemborgsecourant.nl


Bartho Brat (vooraan) en Bas Keijzer in De zaak Oppenheimer
Bartho Brat (vooraan) en Bas Keijzer in De zaak Oppenheimer (Foto: eigen foto)

Gelderlandfabriek: 'De zaak Oppenheimer'

De Amerikaanse natuurkundige Julius Robert Oppenheimer (1904-1967) geldt als de ‘vader’ van de atoombom die in 1945 het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Over hem gaat het stuk De zaak Oppenheimer door acteurs Bartho Braat en Bas Keijzer in een bewerking van Jan Jasper de Vries, dat 2 oktober is te zien in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Culemborg - Plots staat alles in oogverblindend licht, een majestueuze paddenstoelvormige wolk verrijst tot kilometers hoog boven de vlakte. Oppenheimer had gehoopt dat de explosie minder heftig zou zijn, maar had al jaren het ergste gevreesd.

Hiroshima en Nagasaki

Hij geldt als vader van de atoombom, de directeur van het laboratorium in Los Alamos waar onder de vlag van het Manhattenproject zijn ‘baby’ ter wereld kwam. De man die wetenschappelijk de val van de bommen op Hiroshima en Nagasaki begeleidde.

Verantwoording
Jaren deze even dodelijke als historische gebeurtenissen heeft Oppenheimer een ommezwaai gemaakt en wil hij strenge controle op het gebruik van kernenergie. Tevens bepleit hij – tevergeefs - om een kernwapenwedloop met de Sovjet Unie te voorkomen. Vanwege zijn houding wordt hij ondervraagd door de Commissie voor Atoomenergie en moet hij politiek, moreel en wetenschappelijk verantwoording afleggen voor de bom die hij creëerde en voor de bom die hij weigerde te maken.

Verbeeldingskracht

De zaak Oppenheimer is een suggestieve voorstelling vol verbeeldingskracht met twee acteurs, gespeeld op en met een veilige afstand voor iedereen. Bartho Braat (1950) was jarenlang te zien als Jef Alberts in Goede tijden, slechte tijden. Hij speelt in films, televisieseries, staat geregeld in het theater, werkt ook als stemacteur en is binnenkort te zien in de Granaten Armband. Bas Keijzer (1973) studeerde af aan de HKU in 1999. Recent te zien; Kruimeltje (bioscoop), Undercover (Netflix), Ninja Nanny (Zapp). Hij speelt toneel, in films en tv-series, spreekt tekenfilms en luisterboeken in. De zaak Oppenheimer is een bewerking van het gelijknamige stuk geschreven door Heinar Kipphardt, een Duitse schrijver en een belangrijke vertegenwoordiger van het zogenaamde 'Documentaire Theater'. Met het toneelstuk In der Sache J. Robert Oppenheimer, (eerste opvoering 1964), had hij in beide Duitslanden groot succes. Jan Jasper de Vries tekent zowel voor de bewerking als de regie.

www.degelderlandfabriek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden