De wetenschappelijke wereld van Agora
Logo culemborgsecourant.nl


Kinderen aan het experimenteren
Kinderen aan het experimenteren (Foto: M. Cornelissen)

De wetenschappelijke wereld van Agora

Bijna is de vierde schoolweek ten einde voor de groep 7/8 Agora leerlingen. De afgelopen week stond de tweede wereld van Agora centraal; de wetenschappelijke wereld.

Culemborg - Deze is afgetrapt met een inspiratiesessie 'elektriciteit' die gegeven is door een technisch onderwijsassistent van het KWC. Dit zorgde voor veel inspiratie bij de leerlingen. Deze week konden ze zelf aan de slag met het uitvoeren van proefjes en gaan ontdekken waarom dingen op een bepaalde manier gaan. Zo is er ontdekt wat luchtdruk is, hoe je zenuwen (pijn)prikkels doorgeven en wat dat te maken heeft met je zintuigen, wat geluid is en we hebben zelfs een chemische reactie gezien. Naast de kennismaking met de wetenschappelijke wereld stonden doelen centraal zoals: samenwerken, plannen/organiseren en presenteren.

Jeroen en Marin, leerlingen uit deze groep, hebben elkaar geïnterviewd over deze wetenschappelijke week.

Hoe vond je het wetenschap project?

Marin: Ik vond het superleuk om aan te werken!

Jeroen: Het was echt leuk om te doen en ik heb er veel van geleerd.

Welk proefje heb je gedaan en welke categorie heb je gekozen en waarom?

Marin: Ik heb gekozen voor kietelen, dat gaat over zenuwen en voelen. Categorie zintuigen, omdat ik en mijn maatje Lonneke dat een leuk idee vonden.

Jeroen: Ik heb het proefje dansende rijst gedaan. Ik heb voor de categorie geluid gekozen, omdat ik daar een leuk proefje vond en mijn maatje vond dat goed.

Waar ging je proefje over?

Marin: Over (zoals ik al genoemd heb) de zenuwen, in je hand zitten meer, kleinere zenuwen dan verder omhoog in je arm bijvoorbeeld. Als je aan iemand vraagt waar op zijn hand je kietelt zal hij precies weten waar, dat komt doordat je precies kunt voelen welke er allemaal zijn aangeraakt en welke niet. Verder omhoog in je arm worden ze veel groter...als je tegen iemand zegt dat hij stop moet zeggen als hij in de elleboogholte gekieteld word zal deze persoon veel te vroeg stop zeggen, dit komt omdat rond je elleboogholte maar 1 grote zenuw zit, als deze aangeraakt wordt zegt hij dus meteen stop en is dat veel te vroeg.

Jeroen: Mijn proefje (dansende rijst) ging over geluidsgolven die geluidsgolven komen uit een box die in een schaal licht. Er is plasticfolie over de schaal gespannen. Op die plasticfolie moest je rijst leggen en dan moet je de box aanzetten. De rijst gaat nu springen (dansen). Dat komt omdat de geluidsgolven die uit de box komen tegen de plasticfolie aanbotsen dan gaat de folie trillen waardoor de rijst gaat dansen.

We zijn er klaar voor om aan de slag te gaan met de derde wereld: de ethische wereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden