Logo culemborgsecourant.nl


Op zaterdag 26 en zondag 27 september zijn deze kunstenaars te zien bij LekArt Jong Talent op Werk aan het Spoel.
Op zaterdag 26 en zondag 27 september zijn deze kunstenaars te zien bij LekArt Jong Talent op Werk aan het Spoel. (Foto: Rosita Setz )

Jonge kunstenaars een podium bieden

LekArt laat zich 26 en 27 september 2020 zien met LekArt Jong Talent op Werk aan het Spoel. Tijdens deze dagen zijn in en rond Werk aan het Spoel kunstwerken en performances te bewonderen van jonge kunstenaars. Allemaal met een andere specialiteit. Van dansperformances tot aan ruimtelijk werk. Kunstenaars Désirée Maas en Annick van der Waal vertellen over hun kunstwerk.

Culemborg – De geselecteerde talenten komen van de Koninklijke Academie Beeldende Kunst (Den Haag), Hogescholen voor de Kunsten (Fontys, Tilburg en HKU in Utrecht) en AKV St Joost (Breda). Elke kunstenaar vertelt zijn of haar eigen unieke verhaal.

Ruimtelijk ontwerpster

Eén van de negen kunstenaars is de 24-jarige Désirée Maas uit Utrecht. Ze afgestudeerd aan het hbo als ruimtelijk ontwerpster. Désirée probeert zich te specialiseren door in haar ontwerpen een verhaal te vertellen. Het liefste zonder woorden. ‘’Ik werk daarbij met perspectief en gezichtsbedrog.’’

‘Dit is wat ik zie’

Tijdens haar afstudeerproject zocht Désirée naar een thema waarbij ze dichtbij zichzelf kon blijven. Na veel onderzoek kwam ze op het thema Dyslexie uit. ‘’Ik wil laten zien hoe het is om Dyslexie te hebben. Dyslexie is namelijk een enorme frustratie voor mij.’’ Aankomend weekend zal er een grote installatie te zien zijn, met allerlei losse letters die in de ruimte hangen. ‘’Vanuit een bepaald punt kun je de zinnen lezen, om zo de moeite te ervaren die een dyslect heeft tijdens het lezen. De zinnen zijn gebaseerd op feiten over Dyslexie.’’ In de toekomst hoopt Désirée parttime kunstenaar te kunnen zijn. Ze zou het ook leuk vinden om in een bedrijf te werken waarin ze haar technische interesses kan uiten.

‘Objects after bodies’

Ook is het kunstwerk van de 25-jarige Annick van der Waal uit Breda te bewonderen. Zij is aan het hbo afgestudeerd als grafisch ruimtelijk ontwerpster. Daar heeft ze geleerd dat ze in haar eigen ontwerpen een verhaal wil overbrengen aan de wereld. Annick is in haar ontwerpen onderscheidend doordat ze gebruik maakt van patronen en kleuren. ‘’Voor mij is het belangrijk dat je patronen tot leven kunt brengen. De kleuren in mijn werk tonen karakter en stralen vrolijkheid uit.’’

Het kunstwerk dat Annick tijdens LekArt Jong Talent laat zien heet ‘Objects after bodies’. Dit laat zien dat mensen onbewust een verkeerde lichaamshouding aannemen. ‘’Er zijn drie objecten te zien, die de vorm van een ‘comfortabele’ houding weerspiegelen.’’ De objecten zijn vervormd in kleurrijke ontwerpen en juist dat maakt dit kunstwerk tegenstrijdig. ‘’De vrolijke en kleurrijke objecten zijn tegenstrijdig met het negatieve onderwerp. Dat maakt de boodschap luchtiger en bespreekbaar.’’

Aankomend weekend kan iedereen tussen 11.00 en 17.00 uur langskomen op Werk aan het Spoel in Culemborg. Toegang is op basis van een vrijwillige bijdrage.

Fleur van Eeuwijk

''Ik wil laten zien hoe het is om Dyslexie te hebben''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden