Logo culemborgsecourant.nl


<p>Tom van Kessel in de tuin bij zijn ouders (foto: Eric Jansen)</p>

Tom van Kessel in de tuin bij zijn ouders (foto: Eric Jansen)

(Foto: Eric Jansen)

De wereld van Tom van Kessel

Tom van Kessel is een afgestudeerd acteur die sinds enkele jaren aan de weg timmert in de wereld van films en televisie en inmiddels een flink CV heeft opgebouwd.

Culemborg - Van Kessel (26 jaar) is geboren en getogen in Culemborg. Van kleins af aan hield hij er van zich te verkleden. Rond zijn achtste deed hij mee aan toneellessen in de Salamander in Culemborg, later bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

In 2005 had hij zijn eerste belangrijke rol te pakken met de film ‘Knetter’ van regisseur Martin van Koolhoven, waarin onder meer ook Carice van Houten speelde. De film kreeg een Gouden Kalf in 2006. Tom vond het acteren gelijk leuk; het smaakte naar meer. Na het doorlopen van de basis- en middelbare school volgde hij een acteursopleiding in Amsterdam, waarna hij in vele films, commercials en videoclips te zien en te horen was (zoals ‘Dorsvloer vol confetti’, Flikken Maastricht en Nieuwe Tijden)

Van Kessel heeft een markante uitstraling en stem, waarmee hij niet snel als verlegen jongen zal worden gecast, maar hij vindt het juist leuk zo divers mogelijke rollen te spelen: "Momenteel speel ik in ‘Spangas de Campus’ de rol van een leerling met grenzeloze ambities die overal handel in ziet. In ‘Ten zuiden van de Hemel’ speel ik een homoseksuele violist uit een streng gereformeerd gezin; ongeveer het tegenovergestelde. Het is als acteur de uitdaging rollen te spelen die juist ver je afstaan en daarin toch iets van jezelf mee te nemen." Het spelen van rollen (en vooral als die ver van je afstaan) vergt sowieso inlevingsvermogen en research via internet, wat van Kessel ook belangrijk vindt om te doen.

Dromen

Van Kessel vertelt wat er zoal komt kijken in het leven van een acteur: je aanmelden voor audities voor mogelijke nieuwe rollen (een keer of 20/ 30 per jaar), naar premières gaan, castingfoto’s laten maken en opsturen.

Het gaat er om jezelf te laten zien in zijn wereld. Naast het filmwerk spreekt hij voor meerdere grotere bedrijven commercials in, acteert hij in videoclips (recent voor André Hazes) en maakt hij zogenoemde ‘selftapes’: video’s om zich aan castingdirectors voor te stellen. Veel audities vinden sinds de coronatijd immers online plaats.

De mogelijkheid dat je afgewezen wordt voor een rol is groot: er is veel concurrentie en te weinig werk voor iedereen. Van Kessel noemt het afgewezen worden een mindere kant in zijn beroep, waarvan hij inmiddels financieel kan leven. Maar hij is vooral enthousiast: ,,Het leuke aan film is de dynamiek op de set. Voor een tijdje ben je met de cast en crew een soort gezin. Ik kan honderden verschillende levens spelen en wordt er ook nog voor betaald”. Dat hij bewust groots droomt en uiteindelijk wil gaan werken in Engeland en Amerika is hem gegund!

Momenteel is van Kessel elke werkdag om 18.25 uur te zien in 'Spangas de Campus' op NPO ZAPP.

Eric Jansen

"In een rol moet je ook iets van jezelf meenemen".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden