Logo culemborgsecourant.nl


Salt marsh vegetatie ontwikkeling na plaatsing van BESE-elements.
Salt marsh vegetatie ontwikkeling na plaatsing van BESE-elements. (Foto: Ralph Temmink)

BESE-products wint innovatieprijs

Het Culemborgse bedrijf BESE-products wint met de door hen ontwikkelde BESE-elements de Jan Terlouw Innovatieprijs van 2020. Tijdens het online netwerk event The Future of Us op 11 september werd uit de drie genomineerden de winnaar bekend gemaakt. Het biologisch afbreekbare 3-D systeem dat helpt ecosystemen te herstellen, BESE-elements, kwam als winnaar uit de bus. Jan Terlouw reikte zelf de prijs uit aan Karin van Didderen, mariene bioloog en onderzoeker. “Zo mooi om te zien dat er zoveel projecten zijn die de moeite waard zijn. De mensen die het probleem zien en de wegen bewandelen om het anders te doen. De winnaar achter deze innovatie heeft een duidelijke verbinding met de regio maar kan ook wereldwijd het verschil maken en een team met veel inhoudelijke expertise. De innovatie is volledig circulair en breed toepasbaar”, aldus Jan Terlouw.

BESE-products is een spin-off bedrijf van Bureau Waardenburg en beide bedrijven zijn gevestigd in het monumentale pand Maria Regina aan de Varkensmarkt in Culemborg. Met de Jan Terlouw Innovatieprijs 2020, die voor de tiende keer werd uitgereikt is tevens een cheque van 10.000 euro overhandigd. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. BESE-elements sprong eruit vanwege het detailniveau waarin de ideeën van BESE-products zijn uitgewerkt en de relatief eenvoudige toepassing ervan. Zo is het systeem vervaardigd uit het biologisch afbreekbare aardappelzetmeel en kan de driedimensionale structuur onder andere worden ingezet om ecosystemen te herstellen (denk aan schelpdierriffen, mangroven, zeegras, kwelders of wetlands), kusten en oevers te beschermen, water te zuiveren of aquacultuur te verbeteren. Op zichzelf natuurvriendelijk en uiterst effectief dus.

Ambitieprijs 2020
Naast de hoofdprijs reikte de jury onder voorzitterschap van Jan Terlouw ook de Ambitieprijs uit. Uit de genomineerden (XINTCglobal, AeroCount en Waste Works) koos de jury voor het fijnstofdetectiesysteem van Aerocount.

The Future of Us goes digital
De uitreiking vormde tevens de afsluiting van het digitale netwerkevent The Future of US, waarin innovatief Oost-Nederland elkaar ontmoet en de nieuwste ontwikkelingen een podium krijgen. Vanwege de bijzondere omstandigheden die het COVID virus met zich mee brengt, besloten de samenwerkende partijen dit jaar alles digitaal te doen. Via een livestream konden deelnemers netwerken en genieten van een uitgebreid programma met onder andere Jan Douwe Kroeske, Jan Terlouw en Ruud Koornstra.

Bedrijfs/productvideo: https://youtu.be/FkVkuOYZrMw

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden