Logo culemborgsecourant.nl


Burgemeester Gerdo van Grootheest overhandigd de stadsspeld en de bloemen.
Burgemeester Gerdo van Grootheest overhandigd de stadsspeld en de bloemen. (Foto: )

Stadsspeld voor Nicole Spaans

Het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg is op zoek naar een nieuwe directeur. Nicole Spaans, die vijftien jaar aan het roer stond, gaat een nieuwe uitdaging aan.

Culemborg - Tijdens een besloten afscheidslunch in het oude gemeentehuis, verraste Burgemeester Gerdo van Grootheest Nicole Spaans met de stadsspeld.

Hij sprak zijn waardering uit voor Spaans, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur en geschiedenis in de stad. Van Grootheest:

“Jij krijgt deze gemeentelijke onderscheiding omdat je in de afgelopen jaren veel meer hebt gedaan dan wat je van een directeur mag verwachten.”

Met hart en ziel

Burgemeester van Grootheest memoreerde dat zij vijftien jaar met hart en ziel verbonden is geweest aan het Elisabeth Weeshuis Museum.

Onder haar leiding is het museum verbouwd en zijn er mooie tentoonstellingen gemaakt. Spaans haalde het belangrijk schilderij van Moreelse (1571 – 1638) naar Culemborg. Ook heeft ze ervoor gezorgd dat het museum toegankelijker werd gemaakt voor mensen met een beperking.

Volgens Grootheest staat het museum nu als een huis en is onder haar leiding de vaste presentatie vernieuwd en fungeert de organisatie met professionals en vele vrijwilligers (museum, horeca en winkel) nu als een echte culturele onderneming.

Ontmoetingsplek

Van Grootheest: “Samen met de andere ‘bewoners’, bibliotheek en Vrije Universiteit werd het Weeshuis een ontmoetingsplek voor alle Culemborgers en landelijk op de kaart gezet!”

Meerdere malen is het Museum genomineerd voor diverse prijzen (o.a. het leukste uitje van Gelderland 2015 en 2017 en de Gelderse Pauwenveer 2018).”

Op haar LinkedInpagina schrijft Spaans het volgende: “Ik ben er trots op dat ik aan dat alles heb mogen bijdragen. Het is prachtig dat ik mij in het Elisabeth Weeshuis Museum heb mogen bezighouden met mijn passies: geschiedenis, erfgoed en kunst. Nu ben ik op zoek een nieuwe uitdaging; naar een functie met meer focus op inhoud: opstellen projectplannen, fondsenwerving, advisering etc.

Nieuwe uitdaging

Volgens voorzitter Claire Vaessen heeft Spaans met pijn met het hart ontslag genomen. Tegelijkertijd vindt de in Leiden wonende Spaans het gezond als er om de zoveel tijd een nieuwe wind waait. Ook voor haarzelf is het goed om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Bestuur zoekt opvolger

Vaessen:

“Vanzelfsprekend betreuren wij als bestuur haar vertrek. Deze prachtige en succesvolle Culemborgse instelling is onder leiding van Nicole geworden tot wat het nu is. Zij heeft enorm hard gewerkt met een passie, verantwoordelijkheidsgevoel en nauwgezetheid die lastig te vervangen zullen zijn.’’ Het bestuur is op zoek naar een opvolger.

Jan Woldberg

Gezond om na 15 jaar plaats te maken voor een nieuwe wind

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden