Logo culemborgsecourant.nl

Slaapzakken gezocht voor Moria

Afgelopen week heeft een grote brand huisgehouden in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, Griekenland. 13.000 mensen hebben helemaal niets meer en slapen nu op massaal langs de weg onder de blote hemel.

Regio - Onder hen zijn ook veel zwangere vrouwen en kinderen. Met de herfst in aantocht wordt het snel kouder 's nachts. De omstandigheden waarin deze vluchtelingen leven waren al erbarmelijk, maar zijn nu ronduit onleefbaar. Onmiddellijke actie is nodig!

Daarom is er een actie opgezet door non-profit organisatie Because We Carry om voor donderdag in heel Nederland thermoslaapzakken in te zamelen. Het doel is het inzamelen van ruim 1500 slaapzakken, zo’n 130 per provincie.

Because We Carry

De non-profit organisatie Because We Carry levert al vijf jaar ter plaatse directe hulp aan vluchtelingen, met name aan moeders en hun kinderen, in de vorm van ‘Carry bags’ met daarin eerste basisbehoeften voor moeders en hun (pasgeboren) kinderen. Daarnaast organiseren ze flitsacties waarbij bepaalde artikelen zoals (kinderen)draagzakken, boxkleden, huispakken en kinderrugzakjes in zeer korte tijd in Nederland worden ingezameld, naar Lesbos worden verstuurd en op Moria worden uitgedeeld.

Slaapzakken gezocht!

Door de huidige noodtoestand in Moria heeft Because We Carry weer een flitsactie opgezet; momenteel worden er in heel Nederland slaapzakken ingezameld voor de vluchtelingen in kamp Moria.

Het gaat om goede, degelijke thermo-slaapzakken voor volwassenen, liefst met capuchon, die bestand zijn tegen lage temperaturen en vrieskou (-5 graden). De slaapzakken moeten schoon en netjes zijn en opgerold ingeleverd worden met een roze* touw / lint eromheen.

*Roze is de kleur volgens de huisstijl van Because We Carry en is inmiddels ook een herkenbaar kenmerk van de organisatie voor de vluchtelingen op Lesbos.

Culemborg als tussenlocatie inzamelactie

Elke provincie heeft twee losstaande inzamelaars die de actie vanuit huis coördineren. In Culemborg is geen inzamelpunt. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt bevindt zich in Utrecht.

Wie wel een of meerdere slaapzakken wil doneren, maar niet naar Utrecht kan of wil rijden kan deze alsnog in Culemborg inleveren bij een tussenpunt aan de Oudaseweg 2. Alle ingezamelde slaapzakken zullen woensdag naar het inzamelpunt in Utrecht worden gebracht. Geen tijd te verliezen dus!

In het kort

Wat: (zo goed als) nieuwe, goede, schone thermo-slaapzakken voor volwassenen, opgerold met een roze* strik / touw eromheen (geen hoes of plastic zak!)

Waar; Culemborg, Oudaseweg 2. De slaapzakken mogen over het hek worden gegooid

Wanneer: maandag (overdag en 's avonds), dinsdag (overdag en 's avonds) en woensdag tot 12:00 kunnen de slaapzakken worden ingeleverd (over het hek gooien)

*Roze is de huisstijl-kleur van Because We Carry en inmiddels herkenbaar voor de vluchtelingen in kamp Moria. Heb je geen roze touw of lint? Doe dan een ander touw of lint om je slaapzak, dan zorgen wij voor een touw / lint in de juiste (roze) kleur.

Geen slaapzak, wel helpen?

Geen slaapzak beschikbaar pom te doneren, maar wel graag helpen? Dat kan door geld te doneren aan Because We Carry. Elke euro wordt door hen uitgegeven aan noodhulp aan de vluchtelingen op Lesbos. Zie https://www.becausewecarry.org/doneren/ voor informatie over doneren.

Waarom slaapzakken?

Op een slaapzak kun je overdag zacht zitten (asfalt dagen lang is echt hard), je kunt 'm omslaan bij gure wind, het is lekker zacht om je kind op te verschonen, maar vooral extreem nodig in de nacht. Want niemand heeft een bed...

Gelukkig is de temperatuur op het eiland nu nog best te doen, maar het gaat snel afkoelen. Met een maandje is het 's nachts echt koud. En de nachten zijn nu al fris buiten.

De slaapzakken-actie kort samengevat:

Maandag, dinsdag en woensdag worden landelijk alle slaapzakken ingezameld op twee adressen per provincie. Donderdag laden de inzamelaars hun busje vol met hopelijk 650 slaapzakken per provincie en worden alle slaapzakken naar onze loods (centraal in NL gelegen) gebracht, zodat ze de dag erna naar Lesbos toe kunnen.

Voor alle landelijke inzamelpunten per provincie, zie de volgende kaart (of kijk op www.becausewecarry.org):

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=19nyiNJ5DSDOty37lfqIV6jm3IIxNjEJg&usp=sharing

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden