Logo culemborgsecourant.nl

Toename van scheidingen

Aandeel gescheiden inwoners in Gelderland toegenomen tot 7,3 procent.  

Regio - In Gelderland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 7,3% (was 5,9% in 2010). Doesburg spant de kroon: met een percentage van 10,3% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Grote provinciale verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Gelderlanders met een scheidingspercentage van 7,3% ondergemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt overal in Gelderland

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Gelderse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 1,4%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Doesburg (+2,4%), gevolgd door Oude IJsselstreek (+2,2%) en Brummen (+2,1%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats in Nijmegen en Rozendaal (+0,4%).

Opvallende gemeenten binnen Gelderland
Binnen Gelderland wonen - relatief gezien - de meeste gescheiden mensen in Doesburg. In de gemeente is namelijk 10,3% van de inwoners gescheiden. Ook in Zutphen (10,2%) en Westervoort (9,4%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Gelderse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Rozendaal: hier is ‘slechts’ 4,1% van de inwoners gescheiden.

Voor meer informatie over jouw gemeente bekijk het overzicht bij Independer.

Grote gevolgen echtscheiding op autoverzekering

Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren - naar de partner op wiens naam de polis staat

“Een nieuwe verzekering niet klakkeloos bij je vorige verzekeraar afsluiten”

Samson: “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”. Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen – ook als je opnieuw moet beginnen - is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is.”

Voorbeeld: Bij WA premieverschil tot bijna 800 euro per jaar

Een stel uit Arnhem (m/v en beiden uit 1975) deelt een Volkswagen Polo uit 2012. De auto staat op naam van de man. Op de verzekering zijn 15 schadevrije jaren opgebouwd. Hun maandpremie voor de WA-verzekering is 18 euro. Na een scheiding zou de vrouw voor de verzekering van dezelfde auto een premie tussen 43 en 53 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van tussen 25 en 35 euro per maand, dat is tussen 300 euro en 420 euro op jaarbasis). Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De maandpremie kan zelfs oplopen tot 83 euro.

Meer info: independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/toename-scheidingen-2020

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden