Logo culemborgsecourant.nl


Merijn de Plastic Soup Surfer poseert met leeringen van Montessorischool Parijsch.
Merijn de Plastic Soup Surfer poseert met leeringen van Montessorischool Parijsch. (Foto: M. Jacobs)

Op zoek naar 'wakkere wegwerpers'

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, is bezig met zijn "Wakkere Wegwerpers"-expeditie van Maastricht naar Terschelling om wakkere wegwerpers te werven op basisscholen in Nederland.

Culemborg - Hij vraagt om aandacht van afvalscheiders en de politiek om te zorgen dat het scheiden van afval in de klas mogelijk wordt.

Afgelopen vrijdag 4 september kwam Merijn 's morgens op zijn surfplank aan in Culemborg. Hij bezocht Montessorischool Parijsch en ging daar in gesprek met de kinderen, onder andere de oprichtsters van de 'Plastic Club'. Ook sprak hij met wethouder Joost Reus over zijn actie. Merijn vroeg de kinderen om een petitie op een grote poster te ondertekenen. In die petitie pleit hij voor het scheiden van afval op scholen. Dat gebeurt nu niet omdat scholen hun afval moeten aanbieden als bedrijfsafval waar hogere kosten voor gerekend worden. Het geld voor deze extra kosten hebben de meeste basisscholen niet. Merijn vertelde de kinderen dat het meeste afval door de kinderen zelf wordt meegenomen van huis en dus eigenlijk huishoudelijk afval is.

Merijn heeft twee jaar geleden succes gehad met een actie tegen zwerfvuil veroorzaakt door plastic wegwerpflesjes. Door deze actie van hem zit er vanaf volgend jaar statiegeld op deze flesjes. Merijn drukte de leerlingen van Montessorischool Parijsch op het hart: als je iets wil veranderen, ga er dan voor en zet een actie op. Ook in je eentje kan je het verschil maken. De meiden van de Plastic Club zijn door zijn bezoek in ieder geval nog gemotiveerder dan ooit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden