Oliefilter vervangen? Zo doe je het!
Logo culemborgsecourant.nl


Foto: Ben je een beetje handig dan kun je zelf het oliefilter van je auto vervangen.

Oliefilter vervangen? Zo doe je het!

  aangeboden door Onderdelenstore24.nl

In principe moet je het oliefilter net zo vaak vervangen als de motorolie. Alleen één van de twee onderdelen is niet aan te raden. Het is voor een filter dus ook van belang om deze of na een x-aantal kilometers te vervangen of na een bepaalde periode. Meestal is dit om de 10 duizend kilometer of één keer per jaar.

Voordat je begint met het vervangen van het oliefilter moet je natuurlijk een vervangend onderdeel aanschaffen. Dit is mogelijk bij op auto-onderdelenexpert.nl. Daarna is het slim om de motor op bedrijfstemperatuur te krijgen. De olie is dan dunner en zal dus eenvoudiger uit het motorblok lopen. Vervolgens moet je de auto opkrikken en assteunen plaatsen. Nadat je dit hebt gedaan draai je de caterplug los, wat je laat vallen in een opvangbak. Hierbij zal er motorolie uitlopen, wat je dus ook op moet vangen om troep te voorkomen. 

Hierna kun je het oude oliefilter losdraaien, wat behoorlijk vast kan zitten. Probeer dit dan ook met een grote waterpomptang, maar je kunt het ook met een hamer en beitel proberen. Werkt dit nog niet? Kies er dan voor om een speciale filter tang met ketting aan te schaffen. Nadat dit eindelijk gelukt is kun je natuurlijk het nieuwe filter plaatsen. Voordat je dit doet moet je wat olie gieten in het filter, terwijl ook de rubberen afdichtingsring ingesmeerd moet worden met olie. Dit zorgt ervoor dat het oliefilter de volgende keer gemakkelijker loskomt. 

Inmiddels heb je bijna het klusje volbracht, want het nieuwe oliefilter heb je geplaatst. Vervolgens kun je de oliedop eraf draaien en vullen met motorolie. Met de peilstok kun je controleren of het gewenste niveau bereikt is. Hierna kun je de motor starten zonder gas te geven totdat het olie lampje niet meer brandt. Laat de motor een tijdje draaien zodat je kunt checken of alles goed vastzit, terwijl je ook het peil van de olie nog een keer kunt controleren. Hopelijk heb je alles goed gedaan, want dan is de klus helemaal volbracht en kun je weer een tijdje vooruit met het nieuwe oliefilter. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden