Afbeelding
Foto: 123RF.com

Controle op huisvesting arbeidsmigranten in Culemborg

112 1.939 keer gelezen

CULEMBORG • In de gemeente Culemborg worden regelmatig controles uitgevoerd om criminaliteit en ondermijning aan te pakken. Deze week vond er een integrale controle plaats gericht op de woon- en leefsituatie van arbeidsmigranten.

Het doel van deze controle is het tegengaan van arbeidsuitbuiting en het beperken van eventuele overlast veroorzaakt door deze groep. Veel arbeidsmigranten zijn afhankelijk van hun werkgever of uitzendbureau, waarbij zaken zoals inkomen, huisvesting en vervoer vaak via hen worden geregeld. 

In samenwerking met de gemeente, de Nederlandse Arbeidsinspectie, Politie, Omgevingsdienst en Rivierenland is er gecontroleerd of de (brand)veiligheid in de woonlocaties in orde is, of de arbeidsmigranten officieel staan ingeschreven en of de huisvestingslocaties voldoen aan de vereisten.

Resultaten van de controle

Bij de controle zijn er zeventien arbeidsmigranten aangetroffen die niet ingeschreven stonden in de Basis Registratie Personen (BRP). In enkele gevallen is er ook geconstateerd dat er minder werd uitbetaald dan wettelijk verplicht. Daarnaast was de veiligheid en brandveiligheid op sommige locaties niet in orde. 

De arbeidsmigranten worden verplicht om zich in te schrijven en de arbeidsinspectie zal contact opnemen met de werkgever. De veiligheidsnormen voor de woningen worden beoordeeld door de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Ook in de toekomst zullen er integrale controles blijven plaatsvinden om arbeidsuitbuiting aan te pakken.

Samenwerking

Om ondermijning, mensenhandel, criminaliteit en drugshandel te bestrijden, werkt de gemeente Culemborg samen met verschillende partners, waaronder de politie. 

Melden

Mensen die illegale activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel of de handel in gestolen goederen vermoeden in hun omgeving, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. In spoedeisende gevallen belt men 112 of kan men anoniem melding maken bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 14 uur geleden
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39