Afbeelding
Foto: aangeleverd

Rookmelders zijn vanaf 1 juli op iedere verdieping wettelijk verplicht

Algemeen 396 keer gelezen

CULEMBORG • Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping wettelijk verplicht. “Het mag dan wel de wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders écht op voor eigen veiligheid en voor die van de ander”, zegt Theo van Dodewaard van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid 

Theo is expert op het gebied van brandveilig leven en is Officier van Dienst. Dat betekent dat hij tijdens grote (brand)incidenten de leiding neemt. Hij zit al ruim 30 jaar in het vak en weet als geen ander hoe belangrijk rookmelders zijn.  

Brand- en rookontwikkeling
“Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Zelf woon ik veilig, maar ook bij mij kan brand in de meterkast ontstaan”, vertelt Theo. Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. “Je blijft je verbazen over de oorzaken. Soms komt het door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”  

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. Theo zegt: “Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.” Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen.” 

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de huiseigenaren al rookmelders heeft. “Je denkt misschien: veel te moeilijk voor mij. Maar geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kun je zelfs plakken. Natuurlijk heb ik thuis ook rookmelders hangen”, zegt Theo. 

Meer informatie op www.rookmelders.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39
• Verschillende muziekinstrumenten.
Vollin Muzieksessie in de Fransche School Nieuws 26 mrt, 10:00
• Rivierlandschap bij Culemborg.
Route van wandelingen in Culemborg te vinden op website Nieuws 26 mrt, 07:00