• De Fietsersbond voert actie voor een Fietsstraat.
• De Fietsersbond voert actie voor een Fietsstraat. Foto: aangeleverd

Fietsersbond Culemborg: Fietstunnel opent de weg naar fietsstraat

Algemeen Culemborg Kiest 1.488 keer gelezen

CULEMBORG • “De autovrije Vianense Poort (VP) is vanaf dag één een ongekend succes. Dat smaakt naar meer”, stelt de Fietsersbond Culemborg. “De volgende logische stap is het realiseren van een veilige, comfortabele en autoluwe fietsstraat die Culemborg-West met de binnenstad verbindt.”

De Vianense Poort is een belangrijk item tijdens de verkiezingsstrijd in Culemborg. “Hier en daar klinkt het geluid dat de Vianense Poort weer open moet voor auto’s”, zegt de Fietsersbond in een persbericht. “Sommigen menen zelfs dat er een bredere nieuwe tunnel moet komen. Terwijl iedereen weet – en zeker onze politici- dat de ruimte en het geld daarvoor absoluut ontbreken.”

Autovrije Vianense Poort groot succes
In de ogen van de Fietsersbond is de afsluiting van de VP een voldongen feit. “Vooral omdat de proef met de autovrije VP vanaf dag één een groot succes is. Blije fietsers, geen angstige kinderen, geen dagelijkse voorrangsconflicten, geen ongevallen, een veel relaxter verkeersbeeld. Rond de Tunnelweg is bovendien nauwelijks sprake van extra drukte of onveiligheid sinds de afsluiting. De tellingen zullen deze waarneming naar verwachting van de Fietsersbond onderstrepen.”

De autovrije Vianense Poort is volgens de Fietsersbond Culemborg een essentieel onderdeel van de fietsstraat van ‘west’ naar het centrum. “Deze fietsstraat staat beschreven in het vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde GVVP. Het grote verkeersplan voor de komende tien jaar, waaraan jaren is getekend en gestudeerd. Burgers, deskundigen en belangengroepen waren hier volop bij betrokken.” 

Een Fietsstraat zal zorgen voor een leefbare stad. “Die fietsstraat is op zijn beurt weer onderdeel van een duidelijk herkenbaar, aansluitend, comfortabel en autoluw of autovrij fietsnetwerk dat volgens het GVVP de komende jaren door de hele stad wordt gerealiseerd. Dit netwerk gaat mensen verleiden om wat vaker te fietsen en wat minder vaak de auto te pakken. Dat is ook goed voor de doorstroming van de overblijvende autoritten. Overal elders is dit concept succesvol. Dus dat gaat zeker lukken binnen Culemborg waar elke bestemming binnen tien minuten per fiets bereikbaar is.”

De Fietsersbond vindt meer fietsen broodnodig voor het milieu, de leefbaarheid en de volksgezondheid. “Ook vindt de bond het minstens zo belangrijk dat mensen van piepjong tot stokoud zich tot in lengte van dagen zonder al te veel gevaar zelfstandig op de fiets binnen de stad kunnen verplaatsen. De stad wordt er veiliger, groener, relaxter, gezonder en schoner van. De tijd dat de auto bij de inrichting van steden en dorpen centraal staat, ligt om deze redenen definitief achter ons. We hebben er bovendien simpelweg de ruimte en het geld niet voor. Culemborg ook niet.” 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 20 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 23 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws gisteren
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 24 apr, 10:54
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 24 apr, 09:15
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 24 apr, 07:00