Mathilde van den Berg en John Wierda starten de Praatgroep Na het mantelzorgen
Mathilde van den Berg en John Wierda starten de Praatgroep Na het mantelzorgen Foto: Karin van der Kar

Praatgroep over het leven na het geven van intensieve mantelzorg in het Odensehuis

Algemeen 1.590 keer gelezen

CULEMBORG • Mathilde van den Berg (63) en John Wierda (85) hebben allebei jaren intensief gezorgd voor hun partner. De man van Mathilde, Jan, overleed vorig jaar in Juni. Mary, de vrouw van John, overleed ook in de zomer van vorig jaar. 

Zowel John als Mathilde worstelen nog steeds intens met hun leven daarna. Het gaat daarbij niet alleen om rouw. Maar ook om de ervaring van een enorme leegte als gevolg van het wegvallen van hun complete dagbesteding. Beiden voelen de sterke behoefte aan contact met anderen die in dezelfde moeilijke levensfase zitten.

Praatgroep
De bedoeling van Mathilde en John is om samen met anderen een praatgroep te starten. Mathilde: “De groep is bestemd voor mensen die gedurende langere tijd een groot deel van hun leven hebben besteed aan de zorg voor iemand die hun heel lief is, die ernstig ziek was en die nu is overleden. Het kan daarbij gaan om zorg die je bijvoorbeeld gaf aan je partner, maar het kan ook om een andere naaste gaan.”

De groep komt één keer in de maand bij elkaar en zal in de eerste periode worden begeleid door Sandra van Ommering, geestelijk begeleider bij Zorgcentra De Betuwe.

John en Mathilde hopen dat de groep gaat functioneren als klankbord waarbij je ervaringen uitwisselt, steun geeft en krijgt. En vooral ook: waarin je met elkaar nadenkt over hoe je opnieuw structuur en zin kunt geven aan je leven, hoe je weer een bodem onder je bestaan krijgt.

Zorg werd steeds zwaarder
“Mijn man Jan kreeg in 2015 te maken met een ernstige vorm van medicijnvergiftiging,” zo vertelt Mathilde, hij liep daarbij hersenletsel op en dat resulteerde uiteindelijk in de diagnose ‘vasculaire dementie’.

De zorg voor Jan werd steeds zwaarder, ook omdat ikzelf met gezondheidsklachten te maken kreeg.” Jan ging in Culemborg naar het Odensehuis, daar had hij het erg naar zijn zin en dat was voor Mathilde ook heel waardevol: “Ik deed daar mee aan een gespreksgroep voor mantelzorgers, een soort zelfhulpgroep. Ik vond er herkenning en veel steun. Het gaf houvast en ik kreeg er bruikbare tips.” 

Ook John was deelnemer aan deze groep, Mary zijn vrouw was eveneens bezoekster van het Odensehuis. Ook voor hem was de groep erg belangrijk. “Maar toen overleed mijn partner en de groep paste me niet meer.”, zegt Mathilde. “Ik had er niets meer te zoeken, het ging niet meer over mij en over dat waar ik mee bezig was.”

Dwalend door het leven
Mathilde benadrukt: “Het was niet alleen het overlijden van Jan en de verbijstering over de rouw rond dit verlies. Het was ook de schok over het verlies van dagstructuur.

De bodem onder je bestaan valt weg, je dagen waren ineens helemaal leeg. Toen Jan nog leefde stond ik voortdurend ‘aan’, ik was altijd alert en gericht op zorgen. Dat was je leven, meer dan gevuld. En dan ineens hoefde ik niets meer: geen grote wassen meer, niet meer zorgen voor zijn eten, niets meer regelen met ziekenhuis, apotheek, de dokter, niet meer gespitst op het voorkomen van ongelukken, niet meer denken voor twee.

En – ook al probeerde ik dat tegen te gaan – door alle drukte ben ik ook kennissen en vrienden kwijtgeraakt. De kring mensen om me heen is behoorlijk vernauwd. Tegelijkertijd voel ik ook opluchting over dat je niet meer zo gebonden bent. Waarover ik me dan ook weer schuldig voel want het past immers niet bij het verdriet over het verlies van Jan. Ja, het voelt alsof ik dwalend door het leven ga.”

Wanneer je het verhaal van Mathilde en John herkent en je wilt deelnemen aan de praatgroep: je bent welkom! De start is op woensdag 2 februari. Graag vooraf aanmelden bij Sandra van Ommering, geestelijk begeleider bij Zorgcentra De Betuwe, tel. 06.23397444; email: s.vanommering@stzdb.nl.

De groep komt één keer per maand samen op woensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur in het Odensehuis, Prijsseweg 1D, Culemborg.

Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van de Kar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 12 uur geleden
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39