• Rob Janssen mét gitaar voor een foto op een gang in Vrijthof: "We kijken naar de match, want iedereen moet er blij van worden."
• Rob Janssen mét gitaar voor een foto op een gang in Vrijthof: "We kijken naar de match, want iedereen moet er blij van worden." Foto: Rob Zantinge

Demente ouderen krijgen weer blosjes

Algemeen 351 keer gelezen

TIEL • Muziektherapeut Rob Janssen is op zoek naar vrijwilligers die demente bewoners van verpleeghuis Vrijthof wat levensvreugde willen bezorgen.

Rob Janssen, muziektherapeut in het Tielse verpleeghuis Vrijthof, zoekt vrijwilligers die hem op regelmatige basis willen steunen bij het muziekaanbod voor ouderen met dementie. “Om bijvoorbeeld samen te zingen, muziek te luisteren, muziekvideo’s te kijken of om cd’tjes op te zetten”, aldus Janssen. “Mensen die een instrument kunnen bespelen zijn ook welkom, maar dat is niet per se nodig.”

“Ik werk hier zeventien uur op vijf afdelingen”, aldus Janssen. “Bij één meneer kom ik een half uurtje in de week. Als iemand anders ook nog een half uur zou kunnen om YouTube-filmpjes te kijken of samen een dansje te doen, dan zou dat mooi zijn. En er zijn ook mensen die klassieke muziek willen horen, Nederlandstalige liedjes of rock ‘n’ roll... Het gaat vooral om de één-op-één situatie en de vrijwilligers worden in alles begeleid.”


Rob Janssen is, zolang hij werkt, ZZP’er. “Dat ging op een gegeven moment slecht, waardoor ik een uitkering aan moest vragen. Ik heb ook fabriekswerk gedaan om het hoofd boven water te houden, want ik wilde níet mijn hand ophouden. Mijn dochter zei toen: Ga toch iets nuttigs doen. Het was de eerste aanzet om uit die situatie te komen en dat gaf een waardevol gevoel. Nu word ik ervoor betaald, maar het gevoel blijft hetzelfde. Je draagt iets bij aan de kwaliteit van leven. Mensen met dementie vereenzamen, durven niks meer, maar met muziek gaat het beter. Ik ken níemand die daar verdrietig van wordt.”

‘Niet blij’
Waar Janssen zelf enigszins verdrietig van wordt, is de situatie waarin dementerende Vrijthof-bewoners doorgaans zitten. Hij benadrukt dat zijn collega’s hard werken, maar hij wordt niet blij van wat hij ziet. “De mensen zitten in huiskamers, veelal in een rolstoel. Doodstil, aan tafel met koffie. Misschien staat de tv aan of Sky Radio staat op. Soms ligt er iemand met z’n hoofd naast een kop koffie... Kijk, dit zijn hele waardevolle mensen. Ze zijn niet gek, ze hebben alleen een aandoening, waardoor ook het kortetermijngeheugen slecht is. Maar als ze bijvoorbeeld kinderliedjes van vroeger herkennen, zoals ‘Daar bij die molen’ of ‘Berend Botje’, dan zingen ze vaak uit volle borst mee. Dit probeer ik vaak te combineren met bewegen. Je ziet de levensenergie dan terugkomen. Mensen krijgen weer blosjes op de wangen.”

Geïnteresseerden kunnen reageren via rjanssen@rzr.nl of 06 514 37 974.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 3 uur geleden
Afbeelding
Europese topkandidaat komt naar Culemborg Nieuws 7 uur geleden
• Rogier Pattasina is één van de noeste werkers.
Noeste arbeid in Moluks gebouw voor de officiële opening van 6 juli Nieuws 8 uur geleden
• Kasteeltuin met het kanon.
Culemborgs Kasteel als strijdtoneel, vrijwilligers vertellen over Culemborgse en Gelderse twisten Nieuws 14 uur geleden
• FC Utrecht stadion.
Internationaal toernooi voor onder 13-teams Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Culemborg verwelkomt 30.000ste inwoner Nieuws 15 apr, 18:24
• De razendsnelle Mike van 't Zand (Hedel) ontwijkt een tackle en zal de 2 - 2 maken.
Hedel vrijwel zeker van titel na zege op BZS Sport 15 apr, 06:09
• Enthousiaste belangstelling, als de roede eruit uitgetild wordt..
Restauratie Johannamolen begonnen met verwijderen roeden Nieuws 14 apr, 07:25