Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Burgemeesters: ‘Bekijk onder welke voorwaarden samenleving weer open kan’

Algemeen 564 keer gelezen

REGIO • De veertien burgemeesters van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hebben donderdagoverlegd over de stand van zaken rond corona. 

De burgemeesters steunen unaniem de motie van een aantal gemeenten die tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan de orde komt. In deze motie wordt het kabinet opgeroepen te bekijken onder welke voorwaarden de samenleving weer open zou kunnen en wordt opgeroepen een langetermijnvisie op coronabestrijding te ontwikkelen, ervan uitgaande dat het coronavirus voorlopig in Nederland blijft. De voorzitter zal dit standpunt vanavond ook inbrengen in het Veiligheidsberaad, waar de ministers van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid bij aanwezig zijn.

Overtredingen
Al vanaf het begin van de coronapandemie geldt in Gelderland-Zuid het beleid dat handhaving erop gericht moet zijn de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Uitgangspunten hierbij zijn informeren, waarschuwen en opmaken van proces-verbaal, maar niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Bij evidente en willens en wetens gepleegde overtredingen wordt direct opgetreden. Ook kan er bestuursrechtelijk worden gehandhaafd. Deze lijn zal voortgezet worden. Momenteel is ondanks de veelgehoorde roep om versoepelingen nog niet bekend wat het kabinet op vrijdag 14 januari zal besluiten. Wel hebben de burgemeesters afgesproken de geldende maatregelen te blijven handhaven volgens bovenstaande lijn.

Versoeplingen
Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: “De burgemeesters horen de roep vanuit de samenleving over versoepeling en hebben hier alle begrip voor, of het nu gaat om ouderen, studenten, winkeliers, sport, horeca, cultuur of welke sector dan ook. Vandaag wordt hierover in de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ook gesproken. Wij brengen deze roep zeker ook over aan het kabinet. Tegelijkertijd zijn wij handhavers van wet- en regelgeving, en zullen wij dus hetgeen na 14 januari in Nederland als regels geldt, handhaven. En dat doen we zoals we dat altijd hebben gedaan; met begrip voor de situatie, in overleg en alleen bij bewuste en evidente overtredingen treden we op.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Yassin DagDag.(PvdA)
Steun voor amendement PvdA: Kwetsbare mensen worden ontzien tijdens bezuinigingen Nieuws 15 uur geleden
Foto moment na het optreden, altijd succes!
Culemborgers dansers Oriënt vermaken Japanse toeristen Nieuws 16 uur geleden
Werk van Kim Verschoor
Vergankelijkheid? Bekijk de kunst op Werk aan het Spoel Nieuws 18 apr, 10:21
• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00