Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Welke misvattingen zijn er over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Algemeen 145 keer gelezen

Het is als ondernemer belangrijk om je tegen verschillende soorten risico’s in te dekken. Je staat er wellicht niet altijd bij stil, maar je loopt met je bedrijf risico’s in het kader van bedrijfsaansprakelijkheid. Misschien denk je dat je niet zo snel risico loopt, maar er zijn wat dat betreft wel meer misvattingen. 

Ontdek hier welke misvattingen vaak aan de orde zijn en waarom het toch belangrijk is om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Mijn bedrijf is nog nooit aansprakelijk gesteld
Dat kan zijn, maar misschien is er ook nog nooit ingebroken of brand uitgebroken en toch zijn dat ook risico’s die je loopt en je doorgaans wel verzekerd hebt. Zo bestaat er altijd een kans, hoe klein of groot ook, dat je een keer schade veroorzaakt aan andermans spullen. Je werknemer kan bijvoorbeeld ook bij een klant aan het werk zijn en per ongeluk wat kapotmaken.

Financiële gevolgen niet overzien
Naast schade aan materiële spullen bestaat bovendien het risico dat er sprake kan zijn van het veroorzaken van letselschade. Dus ook als je bedrijf nog nooit aansprakelijk is gesteld, bestaat er wel een kans dat het in de toekomst een keer kan gebeuren. Het schadebedrag kan zo groot zijn dat je bedrijf erdoor in gevaar kan komen. Denk bijvoorbeeld ook maar een werknemer die een bedrijfsongeval krijgt en daardoor arbeidsongeschikt raakt. De financiële gevolgen zijn dan vaak niet te overzien en zeker niet voor bedrijven in het MKB.

Mijn bedrijf heeft algemene voorwaarden
Dat is mooi, maar ook al heb je de aansprakelijkheid in algemene voorwaarden uitgesloten dan geeft dat nog geen enkele garantie. Algemene voorwaarden zijn wat dat betreft lang niet altijd voldoende om bedrijfsaansprakelijkheid uit te sluiten. Veroorzaakt jouw product schade bij een klant dan heeft deze het recht een schadeclaim in te dienen. De rechter kan je algemene voorwaarden terzijde schuiven en de aansprakelijkheid voor je bedrijf vaststellen. In dat geval dien je de schadeclaim te betalen. Heb je een AVB afgesloten dan dekt deze verzekering de financiële schade in een dergelijke situatie. Heb je die niet dan draait je bedrijf voor de kosten op.

Mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering is voldoende
Heb je een eenmanszaak als zzp-er dan is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet van toepassing als je tijdens je werk schade veroorzaakt. Schade aan spullen van anderen of letselschade die is toegebracht bij de uitvoering van werkzaamheden valt buiten de dekking van de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Het is dus als zzp-er heel verstandig om een aparte zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Schadeclaims kunnen torenhoog uitvallen bij ernstige letselschade of grote materiële schade en dan bestaat de kans dat je bedrijf het financieel niet redt.

Mijn rechtsbijstandsverzekering biedt toch dekking
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt dekking, maar voor hele andere zaken dan voor de bedrijfsaansprakelijkheid. Je kan een beroep doen op juridische bijstand via je rechtsbijstandverzekering, maar daarmee zijn de kosten van de geclaimde schade echt niet gedekt. Daar dien je apart een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor af te sluiten. Hiermee dek je namelijk de financiële gevolgen af. Overigens krijg je ook hulp via de verzekering bij aansprakelijkheidstelling mocht deze niet terecht blijken te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 7 uur geleden
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 23 uur geleden
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39