Directeur-bestuurder Carel Konings van Lek en Linge.
Directeur-bestuurder Carel Konings van Lek en Linge. Foto: Arno voor de Poorte

Scholen stoeien met coronadilemma

Algemeen 899 keer gelezen

CULEMBORG • De middelbare scholen in Culemborg, Lek en Linge plus het Koningin Wilhelmina College, zijn blij dat ze open mogen blijven, maar vinden het ‘dubbel’. 

Aan de ene kant is het beter voor de leerlingen om naar school te komen. Aan de andere kant is de school een plaats waar nu eenmaal besmettingen plaatsvinden.

Lek en Linge

Directeur-bestuurder Carel Konings (63) van Lek en Linge vindt van zichzelf dat ie een politiek antwoord geeft als hij zegt dat hij ‘in principe’ blij is met het voorgenomen besluit om de scholen open te laten. “Ik vind dat het duidelijk is dat voor goed onderwijs de leerlingen in school horen te zijn. Wel ben ik bezorgd over de toereikendheid van de maatregelen.” De situatie is zorgelijk. Er is een hoog aantal positief geteste leerlingen en leraren. Er lijkt evenwel een daling in te zitten. “Vorige week hadden we dertig positief getesten op een leerlingaantal van 2.500. Dat lijkt af te nemen. Leerlingen moeten de overige maatregelen ook volgen. Dat betekent dat als ze met een besmet iemand contact hebben gehad dat ze daarna in quarantaine gaan. Daarmee komen we op een percentage van 10% van de leerlingen dat door de weeks de lessen thuis volgt.” Konings voorziet een scenario waarin Lek en Line voor een langere tijd geconfronteerd blijft met uitval. Wat heeft dan de voorkeur? Dat is een lastige kwestie, vindt de directeur-bestuurder. Hij benadrukt nogmaals dat hij zich zorgen maakt over de effectiviteit van de genomen maatregelen. “Blijkt dat zo te blijven, dan zien we onszelf nog heel lang met problemen op school zitten.”

KWC

Rector-bestuurder Thijs Jan van der Leij is vrij resoluut in zijn uitspraak dat het goed is voor de leerlingen van het Koningin Wilhelmina College dat ze naar school kunnen blijven komen. “Als er besmettingen plaatsvinden is dat natuurlijk minder fijn. Dat is zeker een dilemma. Het lesprogramma kan altijd doorgang vinden, want dat is online vrij goed te organiseren en in korte tijd uit te rollen.” Het gaat Van der Leij meer om de sociaal-emotionele problematiek. “Kinderen verkeren soms in een relatief onveilige thuissituatie. De school is dan een veilige thuishaven voor hen. En natuurlijk is het aan de orde dat ze nauwelijks afstand tot elkaar houden. Dat zit nu eenmaal in de aard van hoe jeugd met elkaar omgaat.” De rector-bestuurder signaleert daarnaast dat de GGD nauwelijks grip heeft op het contact- en bronnenonderzoek. “Wat dat betreft lopen we in deze fase een beetje met een blinddoek voor. Ergens zou ik het wel snappen als het onderwijs binnenkort weer aan de online variant zou moeten geloven. Het stuit overigens op geen enkel bezwaar om dit opnieuw schoolbreed in te zetten, want voor een bepaald percentage van de leerlingen doen we dit al.” Het percentage uitval van de leerlingen geeft hetzelfde beeld als bij de collega’s van Lek en Linge: 10%. “En dat op een leerlingaantal van 1.700, levert een uitval op van 170 kinderen. Sommige klassen zijn voor de helft thuis. Ook een aantal leraren is besmet, dus de besmettingen en het terugdringen daarvan is hier vol aan de orde.”

Arno voor de Poorte

Lek & Linge en het KWC zijn ze blij dat ze open mogen blijven, maar het levert wel dilemma’s op.

Arno voor de Poorte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 11 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00