Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Hulpmiddelen worden deels vergoed

Algemeen 595 keer gelezen

Hulpmiddelen: tot hoeverre worden deze vergoed?

Ben jij benieuwd tot hoeverre hulpmiddelen zoals een toiletverhoger precies vergoed worden? Er zijn veel ouderen en mindervalide mensen die gebruik moeten maken van hulpmiddelen. Denk hierbij aan een rollator, traplift, een kunstgebit of gehoorapparaat. Er zijn hulpmiddelen die geheel of deels vergoed worden. Echter zijn er diverse regelingen voor de vergoeding van hulpmiddelen en zijn ook verschillende instanties verantwoordelijk hiervoor. Hulpmiddelen worden enerzijds vanuit de zorgverzekering vergoed en anderzijds vanuit de gemeente. Ook kunnen deze door instanties worden vergoed. Wij vertellen je welke hulpmiddelen er door welke partij vergoed worden en hoe dit precies zit. Lees snel verder voor meer informatie over hulpmiddelen en hoe deze worden vergoed.

Vergoeding hulpmiddelen via de zorgverzekering
Er zijn diverse hulpmiddelen die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij beslist de overheid ieder jaar wat er wordt vergoed uit de basisverzekering. De meeste zorg krijg je echter wel vergoed. Hierbij kun je denken aan hulpmiddelen zoals een bedtafel, een verstelbaar bed, incontinentiemateriaal en matrassen. Je betaalt echter wel altijd het eigen risico voor hulpmiddelen die je via de zorgverzekeraar vergoed krijgt. Dit eigen risico bedraagt momenteel 385,00 euro. Vanaf daarboven wordt basiszorg dus vergoed, afhankelijk van welke zorg je nodig hebt.

Vergoedingen via de gemeente
Je kunt ook voor een deel van deze hulpmiddelen bij de gemeente terecht. De gemeente zorgt namelijk ook voor hulpmiddelen en kan deze vergoeden. Misschien heb je specifieke hulpmiddelen nodig die ervoor zorgen dat je langer thuis kunt blijven wonen. Of misschien heb je hulpmiddelen nodig waardoor je je beter in en buitenshuis kan verplaatsen, zoals een scootmobiel, een rollator of iets anders. In dat geval kun je bij jouw gemeente terecht, want deze hulpmiddelen worden vergoed vanuit de WMO, ook wel de Wet Maatschappelijke Ondersteuning genoemd. Andere hulpmiddelen die je via de WMO vergoed kunt krijgen, zijn rolstoelen, trapliften en hulpmiddelen die je in de badkamer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een douchestoel.

Vergoedingen via instanties of regelingen
Je kunt ook via instanties vergoedingen aanvragen voor een specifiek hulpmiddel. Hierbij is het afhankelijk van de wet of regeling waaronder dit hulpmiddel valt of je een vergoeding krijgt en hoe hoog deze is. Ga via internet gerust op zoek naar meer informatie over het door jou gewenste hulpmiddel en op welke manieren je deze al dan wel of niet vergoed kunt krijgen. Wij wensen je veel succes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 uur geleden
Bloesem.
Ouderen uit Culemborg beleven 44e Bloesemtocht Nieuws gisteren
• Martin van Weelden en Hennie van den Boogert.
Strijd tegen windpark gaat door: 'Wij willen gezondheid niet op het spel zetten' Nieuws 23 apr, 10:34
• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 23 apr, 09:00
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 23 apr, 07:00
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26