• De creatieve mensen van HAAKS.
• De creatieve mensen van HAAKS. Foto: Kees Schouten

Broedplaats HAAKS: ruimte voor kunst

Cultuur 1.783 keer gelezen

CULEMBORG • De culturele broedplaats HAAKS op Pavijen moet het epicentrum worden van de Culemborgse beeldende kunst.

Sinds november zijn beeldende kunstenaars en creatieve bedrijven hard bezig om een deel van de voormalige Van Gaasbeek en van Tiel meubelfabriek aan de Parallelweg West 35 om te bouwen tot ateliers. Voorlopig gebruiken ze ongeveer 350 vierkante meter van de ruimte, maar in het pand is ruimte voor nog meer creatieve geesten. 

Werkplekken
HAAKS biedt werkplekken en ateliers voor kunstenaars en creatieve ondernemers waar ieder een eigen plek heeft en waar de gezamenlijke ruimte het kloppende hart van de broedplaats vormt. Door het open karakter is er ruimte om ideeën te laten groeien en bloeien en nieuwe projecten en initiatieven te laten ontstaan.

“We zijn gestart in november afgelopen jaar”, zegt Susanne Binnekade, één van de initiatiefnemers. “Toen was het hier nog één grote lege ruimte. We zijn begonnen met schrobben van de vloer en het schilderen van het educatielokaal. Ook moest er elektriciteit worden aangelegd. In de ruimte hebben we wandjes geplaatst, om werkplekken af te schermen en nu is er meteen meer plek om kunst te exposeren.” 

Kennis vergaren
Culemborg telt veel kunstenaars, vertelt initiatiefneemster Anne van der Weg. “Dat kun je ook zien aan het grote aantal deelnemers aan de Kunstroute. Het probleem is alleen dat er weinig plekken zijn waar je kunst kunt zien, waar je kunst kunt kopen en ook waar je kunst kunt maken. Dat geldt zowel voor de professionele makers en voor de amateurkunstenaars. Veel kunstenaars werken gewoon nog op hun zolderkamer of in hun schuurtje in de tuin. Ze zien weinig andere kunstenaars. Deze broedplaats is bedoeld om kennis te vergaren, nieuwe ideeën op te doen, samen projecten op te pakken. Soms is het heel handig als iemand jou helpt bij het aanvragen van een subsidie.”

Negen kunstenaars
Inmiddels hebben negen kunstenaars een ruimte gevonden in het pand. Naast Arjan Middelkoop (beeldend kunstenaar) en Anne van der Weg (creatief producent / programmamaker) zijn dat Anneke van der Straaten (industrieel ontwerper), Kim Verschoor (beeldend kunstenaar), Peter Sleutel (beeldend kunstenaar), Susanne Binnekade (projectleider van culturele en communicatieprojecten), Ellen van Vollenhoven (beeldend kunstenaar), Dirk Rentmeester (beeldend kunstenaar) en Jopie Biesters (beeldend kunstenaar).

Bedenkers
Arjan Middelkoop en Anne van der Weg van De Vrijstad Drukker waren de allereerste bedenkers van HAAKS. Ze waren in de coronaperiode ook de bedenkers van de Engel, het monument naast de spoorbrug in Culemborg. Het is inmiddels een symbool geworden van verbinding en licht in de duisternis. Arjan en Anne zijn ook betrokken bij de projectgroep Cultuur, samen met culturele instellingen als het Elisabeth Weeshuismuseum, de Fransche School, de Gelderlandfabriek en het Cultuurfonds.

Broedplaats
De projectgroep heeft gewerkt aan het ontwikkelen van het concept ‘broedplaats’, één van de speerpunten van de gemeentelijke cultuurvisie. Zo is HAAKS een welkome aanvulling op het culturele landschap van Culemborg. Er wordt door de mensen van HAAKS gewerkt aan mooie projecten. Zoals, naast de Engel, aan Het Gezicht van het Gezicht (o.a. samen met Lek en Linge), de culturele UITagenda, de Battle of the Boats en recent de nieuwe burgemeestersketting voor de Kinderburgemeester. Deze projecten zullen vanuit HAAKS worden voortgezet, en er wordt samengewerkt met o.a. de Kunstroute, LekArt en Kunsteducatie Culemborg (KEC).

Kunsteducatie
Ook een heel belangrijk onderdeel van HAAKS is kunsteducatie. HAAKS beschikt over twee lokalen waar de kunstenaars van HAAKS lessen en workshops geven in basisvaardigheden druktechnieken, tekenen, montage, materiaalkennis, handig worden en het stimuleren van de fantasie en creativiteit.

“Wij willen het epicentrum zijn van de beeldende kunst”, zegt Arjan Middelkoop. “Wij maken hier dingen maar zijn ook bezig met concepten, we stellen vragen, kijken vanuit een andere invalshoek en zoeken naar verandering en samenwerking. Dwars en loepzuiver, heel haaks. We hebben in dit pand veel ambitie en de potentie om uit te groeien tot 900 vierkante meter. Die ruimte is er.”

Volg HAAKS via Instagram @haaksculemborg
Contact: info@haaksculemborg.nl

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17