Afbeelding
Foto: aangeleverd

‘Muzikale vulkaanuitbarsing’ in de Open Hof

Cultuur 1.497 keer gelezen

CULEMBORG • Zaterdag  werd in een goed gevulde Open Hof in Culemborg een uitwisselingsconcert gegeven door het Midden Orkest van Pieter Aafjes uit Culemborg en O.Z.O.D uit Tricht. Twee jubilerende verenigingen, samen 260 jaar oud. 

Na het welkomstwoord van de voorzitter van Pieter Aafjes Jeroen v.d.Meij opende het Midden Orkest onder leiding Marilou Krouwel het concert met Winds on Fire van Bert Appermont. In de eerste tonen was al te horen dat het orkest niet alleen in aantal maar ook muzikaal was gegroeid. Dit kwam tot grote uiting na het melodieuze werk van Jacob de Haan Ammerland, in het derde werk van de avond Goddess of Fire van Steven Reineke, een prachtig en muzikaal uitdagend werk, dat beschrijft onder andere een vulkaan uitbarsting op het eiland Hawaii. 

Slagwerk
Marilou Krouwel ging dan ook tot uiterste met haar orkest, waarin vooral het slagwerk excelleerde. Lava begint te borrelen, te stromen en plotseling barst gewelddadig de vulkaan uit waardoor een enorme chaos en vernietiging ontstaat werd een muzikale explosie in alle registers van het orkest. Deze uitvoering was een waar hoogte punt van deze avond. Een daverende ovatie van het publiek was de beloning van het publiek voor dirigent en orkest.

Pequena Czarda
Maar ook een volgend hoogtepunt van de avond was de uitvoering van het werk Pequena Czarda een solo voor alt sax en orkest, meestal uitgevoerd door afgestudeerde saxofonisten. Deze avond speelde een nieuw jong talent binnen de vereniging Pieter Aafjes, Jasper Kaptijn deze uiterst moeilijke en virtuoze solo, perfect begeleid door het Midden Orkest. Na de laatste tonen van deze solo barste het applaus van een enthousiast publiek los.

Met de werken Smoke on the water en Earth Wind & Fire in concert kwam een einde aan een succesvol optreden van het Midden Orkest van Pieter Aafjes. 

Amparito Roca
Na de pauze was het de beurt aan O.Z.O.D uit Tricht onder leiding van Thom Roosen. Hij staat sinds kort voor de harmonie. Ze openden met de paso doble Amparito Roca. In de Singapura Suite van Jan de Haan was te horen dat het orkest een nieuwe weg was ingeslagen. Er werd goed gemusiceerd. Ook de prachtig gespeelde trompet solo van Annelies van Hattem I dreamed a Dreaum uit Les Miserables oogstte veel bijval van het publiek.

Met de polka Wir Muzikanten sloot Oefening Zij Ons Doel hun deel van het programma af. Gezamenlijk met ruim 70 muzikanten werd de avond afgesloten met Our Blue Planet, een mooi gedragen werk. Het orkest ging los met filmmuziek uit de Disney film Lilo & Stich, dat eigenlijk een selectie was van Elvis Presley. 

Met een staande ovatie en bloemen voor de dirigenten kwam een einde aan een zeer succesvolle muzikale avond.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17