De binnenstad van Culemborg
De binnenstad van Culemborg Foto: Stockfoto

Frans Buysse draagt functie als matchmaker over aan VVBC

Algemeen 1.320 keer gelezen

CULEMBORG • Frans Buysse heeft zijn functie als matchmaker in Culemborg overgedragen aan de bestuursleden van de belangenvereniging voor eigenaren van vastgoed in de binnenstad van Culemborg (VVBC). Volgens Buysse gebeurde dat in goed overleg. De afgelopen jaren begeleidde hij ondernemers bij het vinden van nieuwe winkelpanden door verplaatsingen in de binnenstad. 

“De diverse inspanningen om nieuwe formules naar de binnenstad van Culemborg te halen is lastig gebleken”, concludeert Buysse. 

Diverse redenen
De redenen daarvoor zijn divers. “Uit een recent onderzoek van Locatus komt naar voren dat Culemborg in vergelijking met gelijkwaardige binnensteden goed scoort met haar aanbod van formules en ook de branchering is op orde. De formules die wel interesse toonden zagen dit ook en haakten bijvoorbeeld af vanwege concurrentie. Voor anderen was Culemborg qua inwoneraantal te klein op enkele uitzonderingen na zoals Norah.
Formules die wel interesse toonden wilden dat de VVBC voor de franchise ondernemer zou zorgen. De oproepen daartoe leverden helaas niets op.”

Weinig leegstand
Verder is er volgens Buysse relatief weinig leegstand in de binnenstad. “Daardoor is de keuze voor nieuwkomers soms niet te realiseren, omdat de juiste winkeloppervlaktes en locatie niet beschikbaar zijn. We zien ook in Culemborg de landelijke trend dat meer panden gevuld worden door ondernemers in de dienstverlenende en verzorgende sector in plaats van ‘shoppingwinkels’.”

Daarbij blijft volgens Buysse de invulling van een pand altijd een wisselwerking van potentiele huurder met zijn/haar wensen en de verhuurder met zij/haar huurprijzen en keuzes. “Een matchmaker heeft daar slechts geringe invloed op, is gebleken. Bovenstaand en andere factoren kregen teveel een repeterend karakter en hebben tot mijn besluit geleid.”

Database
Het bestuur van de VVBC gaat in ieder geval verder en kan terugvallen op een vastgoed database van de panden van de binnenstad. Verder is er met de gemeente een zonering opgesteld met richtlijnen voor het ontwikkelen van een compacte binnenstad en er is een verhuisfonds opgericht om ondernemers te ondersteunen bij een verhuizing naar het kern gebied van de binnenstad.

Website
Ook is er door de VVBC een website www.pandenbankculemborg.nl opgezet met de beschikbare panden. Buysse: “Deze heeft inmiddels een goede positionering op het internet.

Toch kijkt Buysse met plezier terug op de samenwerking met de bestuursleden van de VVBC en vertegenwoordigers van de gemeente en ondernemers. “Ik wens het bestuur van de VVBC en Collectief Centrum Culemborg succes met de volgende stap voor de ontwikkeling van toekomstbestendige binnenstad.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Deelnemers maken tijdens de Leerhuisweek 'gezondheid' in maart onder andere kennis met sportverenigingen.
Het Leerhuis wil nieuwe mensen ontmoeten tijdens Leerhuisweek Nieuws 4 uur geleden
• Wijkcoach Pieter van de Keur.
Pieter van de Keur: nieuw gezicht rondom seniorenondersteuning Nieuws 18 uur geleden
popquiz
Muziekkennis testen? PopQuiz in de Gelderlandfabriek! Nieuws 20 uur geleden
• Maurik Battle of de Boats.
Startsein Battle of the Boats op vrijdag 14 juni Nieuws 29 mei, 09:00
• Tijdens het drukbezochte eerste Longpunt werd aandacht besteed aan de Long Beweeggroep van de Gemeente Culemborg.
Vragen over longmedicatie? Bezoek het Longpunt in Bolderburen Nieuws 29 mei, 07:00
Afbeelding
Partij voor de Dieren komt met 14 (!) amendementen tijdens debat over Omgevingsvisie Nieuws 29 mei, 05:42
Afbeelding
PvdA/ChristenUnie: 'Ontzie kwetsbare wijken bij opvang van vluchtelingen' Nieuws 28 mei, 21:41
• Koeien in het buitengebied van Culemborg
D66/GroenLinks/Partij voor de Dieren: 'Niet bouwen in open en groene buitengebied' Nieuws 28 mei, 13:01