Afbeelding
Foto: Gemeente Culemborg

VVD: ‘Proefafsluiting Vianense Poort is mislukt’

Algemeen 5.208 keer gelezen

CULEMBORG • “De proef om de Vianense Poort af te sluiten voor auto’s is mislukt.” Dat is de conclusie van de fractie van de VVD. De partij zal morgen (donderdag 19 januari) het onderwerp aan de orde stellen tijdens het rondje ‘Actuele Zaken’. 

De VVD is heel stellig: “Het aantal ongelukken (met letsel) is toegenomen. De bewoners van de Triosingel en de Stationssingel ervaren grote overlast en onveilige situaties. Daarnaast zijn er zorgen over de luchtkwaliteit. Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat door opstoppingen bij de Tunnelweg de hulpdiensten in ernstige mate worden belemmerd.”

Bij het raadsbesluit over het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) in januari 2021 is afgesproken een proef te doen met de afsluiting van de Vianense Poort en dit te evalueren. Uit de metingen voor en na de sluiting blijkt dat de circa 2.000 autobewegingen per dag die voorheen door de Poort gingen nu verplaatst zijn, concludeert de VVD aan de hand van de onderzoeksgegevens. “Een kleine 1.100 autobewegingen meer gaan via de Triosingel, ongeveer 750 auto’s meer door de Kanonnenpoort en meer dan 150 autobewegingen extra gaan door de Zandstraat. Per saldo is er geen significante vermindering van auto’s naar de binnenstad.”

De VVD zal het college morgen vragen of men verantwoordelijkheid neemt voor de toegenomen onveligheid/overlast. “Neemt u maatregelen zoals het terugdraaien verkeersbesluit afsluiting Vianense Poort voor autoverkeer? 

Volgens de VVD bevat de rapportage van bureau De Groot Volker cruciale omissies/fouten. “Er zijn geen effecten beschikbaar over de belangrijkste bottleneck: ovonde/Tunnelweg. Er is een temperatuurtabel gebruikt uit 2017. De fietstellingen zijn niet bruikbaar omdat er gemeten is tijdens de wandelvierdaagse.”

Ook wil de VVD Weten wanneer de resultaten worden gepresenteerd van het beloofde luchtkwaliteitsonderzoek Triosingel/Stationssingel.       

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17