• Het mixteam van wv De Helling tijdens de zondagse training.
• Het mixteam van wv De Helling tijdens de zondagse training. Foto: Dick Aanen

Roeispektakel op de Lek met 35 sloepen

Algemeen 1.293 keer gelezen

CULEMBORG • Zaterdag komen 37 sloepen in actie tijdens de achtste editie van Respec op de Lek. Ook het organiserende wv Helling is met twee boten van de partij.

De deelnemende teams leggen ‘s morgens een parcours af heen-en-weer naar de veerpont in Beusichem over circa 11,3 kilometer. ‘s Middags is er nog een sprintrace van ruim vier kilometer. 

De eerste start is zaterdag om 11:00 uur. Om 14:00 uur start de sprint van 4 kilometer. Iedereen is welkom.

De organiserende vereniging vv De Helling ziet uit naar het evenement. De laatste editie werd gehouden in 2019. De wedstrijden in 2020 en 2021 gingen vanwege de corona niet door. “De deelnemende teams komen uit het hele land: van Ameland tot aan Maastricht en van Leeuwarden tot ergens in Zeeland en alles daar tussenin”, zegt organisator KarlHeinz van der Made. “We verwelkomen zo’n 300 sportievelingen.” Het ene mixteam gaat van start in de Vrouwe Elisabeth en het andere mixteam zal uitvaren met de Jan van Riebeeck. Ook het Rumptse sloeproeiteam Rechtachteruit is zaterdag in Culemborg van de partij

Kuikensloepen
Bij sloeproeiwedstrijden varen sommige teams nog rond in originele (gerestaureerde) reddingssloepen en whalers. De whalers werden heel vroeger gebruikt bij de walvisjacht. Van der Made: “De boten die wij gebruiken zijn Kuikensloepen, speciaal gemaakt voor wedstrijden. Zo’n kuikensloep weegt 700 kilo. Maar er komt zaterdag dus ook een sloep in actie van 2000 kilo. Wij noemen die heel liefkozend ‘het dikkertje’.”

Maar ondanks de verschillen in gewicht en ondanks het aantal roeiers per boot varen alle boten wel in dezelfde wedstrijd. KarlHeinz van der Made: “Net als bij de golfsport werken we met handicaps, zodat je de tijd van de ene boot kunt vergelijken met de tijd van een andere boot. Als een boot als snelste over de finish komt, wil dat nog niet zeggen dat ‘ie ook gewonnen heeft. Dat is soms verwarrend. Wat uiteindelijk gemeten wordt is het vermogen wat de roeiers leveren. De tijd wordt gebruikt om te kijken hoeveel vermogen een roeier geleverd heeft. De mensen in de boot bepalen het succes van de boot.” 

Beenkracht
De sport vergt flink wat kracht en uithoudingsvermogen. Bij het vlakroeien komt de kracht vooral uit de benen. Van der Made: “Ook bij sloeproeien gebruik je de beenkracht, maar het echte vermogen komt vanuit je bovenlichaam, je rug- en je buikspieren.” Sloeproeien is niet alleen een sport voor sterke beren, benadrukt Made. “Sloeproeien is vooral een heel technische sport. Mensen die voor de eerste keer in een boot stappen gebruiken vaak alleen hun armen. Maar dat houd je niet zo lang vol.”

De stuurman is heel belangrijk voor het realiseren van een snelle tijd: “Hij of zij bepaalt het ritme. De meeste winst behaal je door een goede techniek en door gelijk roeien. Zo’n ritje heen en weer naar Beusichem is vrij recht-toe recht-aan. Maar de manier waarop je rekening houdt met de stroming rondom krib, de boeien en de wind bepaalt heel sterk hoe vlot je door het water heengaat.”

Populair
Sloeproeien wordt populairder, zegt Van der Made. “Er komen steeds meer verenigingen. Vroeger had je in een weekend gemiddeld één wedstrijd. De laatste jaren kun je soms wel kiezen uit twee of drie wedstrijden. Hoe populair de wedstrijd is, kun je heel goed zien bij het afsluitende evenement in Muiden. Dan liggen er echt honderden sloepen in het water en staan er duizend mensen in de feesttent.”

Wv De Helling moet wel moeite doen om nieuwe jeugdleden te interesseren. “Want de gemiddeld leeftijd is toch wel 40-plus. Er komt wel nieuw bloed bij, maar er zou wel wat meer nieuw bloed mogen zijn.”

Sloeproeien is vooral een mooie sport, benadrukt Van der Made. “Weer of geen weer: je gaat het water van de Lek op en je roeit dwars door de natuur, aan beide kanten uitkijkend over de uiterwaarden, ‘s avonds beleef je de ondergaande zon. Dat is genieten. Maar ondertussen ben je met elkaar wel met een inspannende sport bezig. Na afloop drink je gezellig een biertje met elkaar.”

https://www.respecopdelek.nl/

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00