Afbeelding
Foto: Taylor Wright

Ecstatic Dance, nu ook in Culemborg

donderdag 6 juli 2023 19:00 tot 22:00

19:00, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Ecstatic Dance Culemborg van 19.00 tot 22.00 uur in de Gelderlandfabriek in Culemborg op donderdag 6 juli. 

Ecstatic Dance is een meditatieve dansvorm uit de VS. Op blote voeten, zonder te praten, zonder drank of drugs, met respect voor elkaar.

Ecstatic Dance is een relatief jonge dansvorm, die in de vroege jaren 2000 is ontstaan in Hawaï en San Francisco. De bekendheid en populariteit is wereldwijd enorm toegenomen. Ook in veel grote steden in Nederland wordt wekelijk wel ergens een Ecstatic Dance georganiseerd. Nu is Culemborg ook aan de beurt. 

De ene keer in de intieme danszaal van Centrum Bliss, de andere keer in de grote zaal van de Gelderlandfabriek. Op 6 juli zal de eerste Grande-Editie plaatsvinden in de Gelderlandfabriek.

Blote voetendans
Ecstatic Dance is een dansvorm waarin iedereen vrij is om te dansen zoals hij of zij zich voelt. Er is dus geen sprake van een vaste vorm, een bepaald dansniveau, vereiste fysieke mogelijkheden of een specifiek publiek. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen waaraan iedere Ecstatic Dance zich in zekere mate aan houdt. Zo dans je er op blote voeten, wordt er niet gesproken op de dansvloer en wordt het gebruik van  alcohol en drugs niet toegestaan. Dit alles om een safe space te creëren voor de dansers – een plek waar iedereen zich veilig voelt. Aan het begin van de avond krijg je een aantal opwarmingsoefeningen aangereikt via een inleidingsceremonie. Hierna neemt een Ecstatic Dance DJ de avond over. Vanuit een rustige en meditatieve start, werkt de DJ toe naar een aantal hoogtepunten waarin de dansers zich vol overgave kunnen uiten op de muziek.

Dansmeditatie
Ecstatic Dance wordt zo een plek waar iedere volwassene zich met zichzelf of elkaar kan verbinden. Niet verbaal en vanuit het hoofd, maar door middel van dans en beweging. Zo wordt het door velen ervaren als een dansreis of dansmeditatie, die waardevolle inzichten kan bieden. De avond wordt afgesloten met een eindceremonie, een zogenaamde sharing circle, waarbij thee en fruit wordt geserveerd.  

Er staan al diverse avonden gepland. Voor meer informatie zie: www.ecstaticdanceculemborg.nl
Volg op ons Instagram op @ecstaticdanceculemborg