Afbeelding
Foto:

Schrijfavond Amnesty

woensdag 31 mei 2023 18:00 tot 20:00

18:00-20:00 uur, Culemborg, Bibliotheek. Op 31 mei organiseert Amnesty Culemborg weer een schrijfavond in de bibliotheek van Culemborg. De schrijfavond is van 18.00 uur tot 20.00 uur. 

Voorbeeld brieven, schrijfpapier en pennen zijn aanwezig. Ook wordt er gezorgd voor het versturen van de brieven. Er zijn een viertal acties waar we voor gaan schrijven. 

Schrijfactie Saudi-ArabiĆ«: laat Salma al-Shehab onmiddellijk vrij 

Nadat de Saudische student en moeder Salma al-Shehab Twitterberichten over vrouwenrechten deelde, werd ze op 1 januari 2021 gearresteerd. Ze zat maar liefst 285 dagen in eenzame opsluiting en werd verhoord zonder advocaat. Nu is ze veroordeeld tot 27 jaar cel plus een reisverbod van nog eens 27 jaar als ze weer vrijkomt. Uit protest is ze sinds 23 maart 2023 in hongerstaking.

Schrijfactie Algerije: geef Abderrahmane Zitout medische zorg

De Algerijn Abderrahmane Zitout zit al sinds 5 april 2022 vast voor verzonnen aanklachten. Hij is nu voor de derde keer in hongerstaking en daarmee in levensgevaar. Ook zit hij in een rolstoel omdat hij niet geholpen wordt aan ernstige rugklachten.

Schrijfactie Egypte: stop de vervolging van Anas al-Beltagy

Anas al-Beltagy zit al 9 jaar vast onder verschrikkelijke omstandigheden. Hij is de zoon van een belangrijke leider van de Moslimbroederschap, een in Egypte verboden oppositiepartij. Hij sliep maanden in een ijskoude cel op de betonnen vloer met dag en nacht felle lichten aan. Hij werd geslagen, krijgt onvoldoende eten en geen medische zorg. Hij mag al zes jaar lang geen enkel contact met zijn familie hebben.

Schrijfactie Tadzjikistan: Laat politiek activist Abdullohi Shamsiddin vrij

Op 18 januari 2023 zette Duitsland Abdullohi Shamsiddin op het vliegtuig terug naar Tadzjikistan nadat zijn asiel werd afgewezen. De nationale veiligheidsdienst arresteerde hem meteen bij aankomst vanwege banden met een in Tadzjikistan verboden oppositiepartij. Op 29 maart werd hij veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hij kreeg zeven jaar celstraf. Het is nog steeds niet bekend waar Shamsiddin wordt vastgehouden. Hij loopt groot risico op marteling.