Zicht op Culemborg
Zicht op Culemborg Foto: Gemeente Culemborg

Stadswandelingen

zaterdag 1 april 2023 11:00 t/m 12:30

11:00-12:30, Culemborg, voorplein van Het Weeshuis. De Stichting Stadsgidsen Culemborg start met de gratis stadswandelingen in het historisch centrum van Culemborg voor individuele deelnemers. 

Culemborg stad heeft mooie historische plekjes en leuke groene doorkijkjes. De gidsen laten de deelnemers die plaatsen graag zien en kunnen er veel over vertellen. 

De wandeling begint op zaterdag 1 april om 11.00 uur op het voorplein van Het Weeshuis, Herenstraat 29. Rond 12.30 uur eindigt de rondleiding en kunnen de deelnemers zelf de stad en de omgeving gaan verkennen. 

Met ingang van dit jaar is vooraf inschrijven noodzakelijk. Dit kan alleen per e-mail: stadsgidsculemborg@gmail.com. Vermeld naam, telefoonnummer en het aantal personen. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 31 maart 17.00 uur. De e-mail wordt bevestigd. Er is plaats voor maximaal 36 deelnemers.

De Stichting Stadsgidsen Culemborg is een kleine groep van enthousiaste en deskundige mensen. Zij promoten de stad door het organiseren van stadswandelingen.

Zij verzorgen een aantal rondleidingen in Culemborg. De bekendste wandeling voert door een deel van de historische binnenstad binnen de voormalige wallen. Daarbij tonen zij de deelnemers de bezienswaardigheden en vertellen zij verhalen uit de geschiedenis van Culemborg. 

Voor mensen die deze tocht al eens hebben meegemaakt en iets anders willen, is er de Buitenstadwandeling aan. Deze voert voor een deel door de oude binnenstad, maar ook door het gebied ten noorden van Culemborg zoals het Veerweggebied.

Een van de gidsen heeft de architectuurwandeling ontwikkeld. Deze wandeling neemt de deelnemers in ongeveer twee uur mee voor een wandeling door de oude stad. Bij deze wandeling staat de geschiedenis van de Culemborgse monumentenzorg centraal. Voor welke dilemma’s stond men, welke keuzes werden gemaakt en hoe waarderen we nu de vele restauraties die in de periode 1975 – 1990 plaatsvonden? Deze wandeling geeft een goed overzicht van de Nederlandse architectuurstijlen die in de stad rijkelijk aanwezig zijn.

Tenslotte is er de Stolpersteinewandeling. Deze voert langs de woningen waar de Joodse inwoners van Culemborg woonden, leefden en werkten. Op zondagmiddag 30 april vindt deze wandeling ook plaats voor voor individuele deelname.

De stadsgidsen verwelkomen belangstellenden graag op zaterdag 1 april.

Raadpleeg voor nadere informatie, ook over betaalde rondleidingen, de website: http://stadsgidsenculemborg.weebly.com of bel 06-184 869 12.