Klassieke Reeks - Thorwald Jørgensen, Peter Elbertse, Charlotte van den Reek
Klassieke Reeks - Thorwald Jørgensen, Peter Elbertse, Charlotte van den Reek Foto: Thorwald Jørgensen

Klassieke Reeks - Thorwald Jørgensen, Peter Elbertse, Charlotte van den Reek

zondag 5 maart 2023 14:00 t/m 17:00

14:00, Culemborg, De Fransche School. Het tweede jaar van onze Klassieke Reeks op initiatief van de Culemborgse Nine Sligter vervolgt met een zeer bijzonder concert met Thorwald Jørgensen, Peter Elbertse en Charlotte van den Reek.

Met deze reeks wordt een grote groep liefhebbers van klassieke muziek de kans geboden om in Culemborg te kunnen genieten van concerten met musici van internationaal niveau, we zijn dankbaar voor de steun van Cultuurfonds Culemborg voor dit mooie project. 

Thorwald Jørgensen- theremin 

Peter Elbertse- percussie en hang drum

Charlotte van den Reek- dans

Thorwald Jørgensen is begonnen als leerling slagwerk bij Peter Elbertse en studeerde daarna aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Momenteel is hij één van de prominente bespelers van de theremin wereldwijd en tevens een bevlogen ambassadeur voor radio/tv. Het is het enige instrument dat je raakt maar dat je niet aanraakt. De theremin wordt bespeeld door het beïnvloeden van een elektromagnetisch veld. De klank ontstaat door met de handen het magnetisch veld van twee antennes te beïnvloeden en kan worden omschreven als een combinatie van de menselijke stem en een viool. De theremin is in de jaren van de vorige eeuw door de Rus Leon Theremin ontwikkeld en daarna veel gebruikt in de pop- en filmmuziek. Desondanks is het instrument niet algemeen bekend. Inmiddels komt daar verandering in, omdat meerdere componisten opdracht hebben gekregen om werk voor Thorwald Jørgensen te componeren.

De slagwerker Peter Elbertse was tot 2015 solopaukenist van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar daarnaast een veelzijdig musicus en altijd op zoek naar nieuwe vormen. Zo ontdekte hij de Hang drum. Hij is in het gelukkige bezit van een zeldzame PANArt Hang, een hand steeldrum ontwikkeld in Bern. Iedereen die de Hang een keer live heeft gehoord is zeer onder de indruk. Mensen worden geraakt door het warme geluid en de ongekende mogelijkheden. Peter Elbertse creëert graag mogelijkheden om nieuwe muzikale wegen in te slaan binnen en buiten zijn vakgebied slagwerk. Veelal ontstaan initiatieven in zijn eigen “Theater aan de Slag” in Culemborg.

Danseres Charlotte van den Reek studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en heeft Contempory Dance gestudeerd aan de Codarts te Rotterdam. Zij heeft over de hele wereld gedanst en is naast freelance danseres, dansdocent & choreografe (PAS DE CHAR) ook artistiek leidster van L.O.F. DanceCrew. Met deze diverse hedendaagse dansgroep zet ze zich onder andere in voor mentale gezondheid.