Afbeelding
Foto:

Schrijfavond Amnesty International

woensdag 29 maart 2023 18:00 tot 20:00

18:00-20:00, Culemborg, bibliotheek. Op woensdag 29 maart organiseert Amnesty Culemborg weer een schrijfavond in de bibliotheek van Culemborg. De schrijfavond is van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Voorbeeld brieven, schrijfpapier en pennen zijn aanwezig. Ook wordt er gezorgd voor het versturen van de brieven.

Deelnemers schrijven voor: Schrijfactie Burundi: laat journalist Floriane Irangabiye vrij.

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.

Schrijfactie Cuba: stop intimidatie politiek activist.

Politiek activist Josiel Guía Piloto werd op 10 februari opgezocht door veiligheidsdiensten in zijn huis in Havana. Ze eisten dat hij zich twee keer per maand zou melden. Ze dreigden hem aan te klagen voor ongehoorzaamheid. Piloto ging in hongerstaking om te protesteren tegen deze intimidatie. Vier dagen later werd hij opgepakt.

Schrijfactie VS: Geef activist Leonard Peltier gratie.

De 78-jarige Amerikaanse activist Leonard Peltier zit al meer dan 46 jaar achter tralies. Hij is lid van de American Indian Movement (AIM), een organisatie die opkomt voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. In 1975 werden tijdens een confrontatie met AIM-leden twee FBI-agenten gedood. Peltier kreeg hiervoor tweemaal levenslang, maar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zijn proces zat vol onregelmatigheden, zoals het achterhouden van bewijs.

Schrijfactie Swaziland: Pro-democratie activist vermoord.

Mensenrechtenadvocaat en pro-democratie activist Thulani Maseko uit Swaziland werd op 21 januari door het raam van zijn huis beschoten. Drie kogels raakten hem. Hij overleed voor de ogen van zijn vrouw. Naar alle waarschijnlijkheid was de aanval een vergelding voor zijn felle kritiek op de monarchie.