• Capella Utrecht verzorgt een programma op hoog niveau.
• Capella Utrecht verzorgt een programma op hoog niveau. Foto: Aangeleverd

Kerstconcert door Capella Utrecht in Oud-Katholieke kerk Culemborg

zaterdag 16 december 2023 20:15

20:15, Oud-Katholieke kerk, Culemborg. Het Utrechtse ensemble Capella Utrecht geeft op 16 december in de Oud-Katholieke kerk een kerstconcert met muziek van onder andere Monteverdi, Sweelinck en de minder bekende Vlaamse componist Guilielmus Messaus.

Capella Utrecht werd in oktober 2022 opgericht en stond meteen in de top van de Utrechts koren. De 14 zangers en zangeressen zingen allemaal in gerenommeerde kamerkoren in de Randstad en gaan bij Capella Utrecht de uitdaging aan om met elkaar in korte tijd een programma op hoog niveau uit te voeren. 

De Roos
In samenwerking met De Roos van Culemborg wordt Capella Utrecht voor dit prachtige concert naar Culemborg gehaald door Jan van den Berg, die deel uitmaakt van dit ensemble en tevens dirigent is van twee Culemborgse koren.

Dialoog
In zijn stralende Gloria gebruikt Claudio Monteverdi de dialoog: met solisten, met het koor en met de instrumentalisten weet hij steeds weer in andere combinaties een grote variëteit aan kleuren te maken.

Francesco Valls gebruikt de dialoog in een uniek dubbelkorig Magnificat met een zelfstandige strijkerspartij erbij. De kerstmotetten van Sweelinck zijn een fraaie combinatie van uitbundigheid en intimiteit en sluiten mooi aan op de vierstemmige Cantiones Natalitiae van de Vlaming Guilielmus Messaus op Nederlandse en Latijnse teksten. Kortom: een prachtig programma om in de kerststemming te komen!

Dirigent
Capella Utrecht en instrumentalisten van barokorkest Florilegium Musicum staan onder leiding van Hans Noijens. Hij zong bij ensembles als Currende (Brussel), Cappella Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging. Naast Capella Utrecht dirigeert hij kleinkoor Caprice uit Ermelo, projectkoor La Rosa uit Utrecht en kamerkoor D’Allure. Tevens is Hans coördinator van De Dirigentenwerkplaats Utrecht waar hij educatief aanbod voor koordirigenten programmeert.

Het concert begint om 20.15 uur. Kaartverkoop aan de kerk of via Podiumplein: https://ap.lc/bgARG .De toegangsprijs bedraagt 20 euro.