Logo culemborgsecourant.nl
 • Alles
 • (1)
  Overig
 • (1)
  Lezingen
 • (1)
  Sport
 • (1)
  Cursus-Workshop

We doen de wasch'

woensdag 5 augustus 12:00 t/m 16:00 uur

Foto: Annemarie Geerts Fischer

Op vakantie is een klein handwasje zo gedaan, maar zonder wasmachine wassen voor een heel weeshuis: dát is werk voor sterke waschvrouwen! Hoe kregen zij de was gedaan? Dat kan je nu beleven met de nieuwe zomeractiviteit van het Elisabeth Weeshuis Museum: We doen de wasch!

Culemborg - In de binnentuin staan teilen met wasgoed, wasbord, zeepklopper en stamper klaar voor het echte werk. Als bezoeker kun je zelf alle stappen van de was doen, op klompen. Sjouwen, roeren, stampen schrobben en wringen. Maar vooral ook: lekker spetteren en kliederen met sop. Wie durft?

Van wie is die onderbroek?
Meer dan 700 kinderen groeiden op in het Elisabeth Weeshuis – in de bijna 400 jaar dat het weeshuis draaide. En al die kleren werden het grootste deel van die vier eeuwen met de hand gewassen. Een zware klus. De kinderen verwisselden daarom elke dag na schooltijd hun nette kleren voor een setje werk- of speelkleding. Zuinig met kleding én het scheelde was. Als er zoveel was is, hoe weet je dan wat van jou is? De kinderen in het weeshuis kregen bij binnenkomst een nummer en dit werd ook in hun weeskleding genaaid. Zo kon je makkelijk je eigen schort of boezeroen terugvinden.
Met de zomeractiviteit leer je de bewoners van het weeshuis kennen aan de hand van hun wasgoed. Van wie was die onderbroek? En dat hemd? De schoon gewassen was sorteer je op wasrekken. Op leitjes bij de teilen staat uitgelegd welke stappen en spullen je voor de was nodig hebt: zo kun je meteen zelf aan de slag. De toegang voor de binnentuin is gratis.

Echte waschvrouwen zien
Voor wie wil zien hoe echte waschvrouwen hun werk deden: op 22 juli, 5 en 19 augustus doen ze van 12 tot 16 uur op het voorplein de grote wasch. Naast sterke verhalen en sop nemen de dames ook oude spelletjes mee. En niets houdt je tegen om zelf een handje mee te helpen natuurlijk. Met een museumticket kun je deze dagen in de tuin zelf onder begeleiding aan de slag.Meer informatie op www.weeshuismuseum.nl


deel deze activiteit

Locatie

Elisabeth Weeshuis Museum
Culemborg
Herenstraat 29
4101br


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden